ministar vlahušić sa županima o ulaganju u županijske bolnice

Predstavnici 21 hrvatske županije na današnjem su sastanku s ministrom zdravstva i predstavnicima ministarstva financija izrazili zadovoljstvo Vladinim investicijskim projektom ulaganja u kliničke i opće bolnice, izjavio je novinarima nakon sastanka ministar zdravstva Andro Vlahušić.

"Svi su se župani i njihovi izaslanici, kao predstavnici vlasnika županijskih bolnica, složili da bolnice imaju različitu "kapitalnu infrastrukturu", na osnovu koje se može odrediti i udio u financiranju obnove, kazao je Vlahušić.

Po njegovim riječima, prethodno dogovoreni omjer od 35 posto ulaganja države i 65 posto županijskog novca svi smatraju pravednim, s tim da je iznimka Zadar gdje će država sudjelovati s 50 posto sredstava, 15 posto će uložiti Grad i 35 posto županija.

Za Istru je postignut model od 30 posto ulaganja države prema 70 posto županije jer se, napominje Vlahušić, u Istri mogu koristiti i drugi resursi kojih u ostalim županijama nema.

Investicijskim projektom razvoja kliničkih i općih bolnica nazvanim "Sedam milijardi u sedam godina", u izgradnju i obnovu bolnica, od čega 23 županijske, do 2010. godine uložit će se sedam milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od toga će u bolnice u vlasništvu županija biti uloženo oko 2,5 milijarde kuna, država će sudjelovati s 850 do 900 milijuna kuna, a ostatak će uložiti županije i to dijelom iz decentraliziranih sredstava.

Na današnjem je sastanku dogovoreno da će članovi ministarstava zdravstva i financija dogovoriti do koje razine se mogu koristiti decentralizirana sredstva, a o tome će na jednom od idućih sastanaka raspravljati i predstavnici županija.

Govoreći o sanaciji u zdravstvu Vlahušić je rekao da novih sanacija nema nakon odluke iz kolovoza prošle godine, te da će Vlada vjerojatno tijekom srpnja ispuniti svoje obveze prema zdravstvenim ustanovama. Istaknuo je da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prema zdravstvenim ustanovama nema dugovanja duže od 90 dana.

(Hina) ntod azZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara