Ministarstvo branitelja odbacilo tvrdnje stopostotnog invalida Đ. Glogoškog

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (MHBDR) odbacilo je danas tvrdnje predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog da ne primjenjuje Zakon o pravima branitelja i najtežim invalidima ne izdaje rješenja za pravo na tuđu njegu i pomoć.

Ministarstvo Glogoškom u priopćenju odgovara da rješenja ne izdaje Ministarstvo, nego Ured državne uprave kojoj je po mjestu prebivališta HRVI podnio zahtjev.

Ne stoji, dodaje se, ni tvrdnja Glogoškoga da Ministarstvo ne isplaćuje naknade za njegovatelje. Od ukupno 470 stopostotnih invalida prve skupine 314 ima njegovatelja kojima se po rješenju isplaćuje naknada iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Kao razlog što neki još nisu dobili takva rješenja navodi se postupak poduke u kojem uz ostalo treba utvrditi je li njegovatelj psihofizički i zdravstveno sposoban, je li osuđivan, je li mu oduzeto roditeljsko pravo, je li nezaposlen i ima li završen tečaj njege i pomoći.

Nadalje, u priopćenju se odbacuju i navodi Glogoškog da se čeka neka treća revizija te ističe da se pravo na njegovatelja utvrđuje posebnim rješenjem.

U priopćenju se navodi da na stambenu skrb čeka 37 stopostotnih HRVI prve skupine (Glogoški navodi 39) te da se grade stanovi, a za one koji su zahtjeve podnijeli kasnije osigurava se građevno zemljište ili izrađuje projektna dokumentacija za gradnju kuća.

Na tvrdnju Glogoškoga da se ministar Ivica Pančić oglušio o zahtjeve da primi predstavnike Udruge, u priopćenju se navodi da je u protekla dva mjeseca Pančić primio i osobno razgovarao s predstavnicima 14 udruga i da će se uskoro sastati i s ostalim udrugama, pa i onom Đure Glogoškog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara