Ministarstvo financija: MOL-ovih 505 milijuna dolara za INU na hrvatskom računu

NA RAČUN hrvatske države danas je s prijelaznog računa prebačeno 505 milijuna dolara, koliko je mađarski MOL platio 25 posto plus jednu dionicu Ine, potvrđeno je iz Ministarstva financija.

"Na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke danas je uplaćen iznos od 505 milijuna dolara za kupnju 25 posto plus jednu dionicu Ine. Time je završena prva faza privatizacije hrvatske naftne kompanije Ina", priopćilo je Ministarstvo financija.

Kako je prošli tjedan izjavio ministar financija Mato Crkvenac, tih 505 milijuna dolara prihod je državnog proračuna i namijenjen je financiranju određenih projekata, kao i izvršavanju obveza prema inozemstvu koje dospijevaju do kraja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I ministar gospodarstva Ljubo Jurčić potvrdio je danas da će najveći dio toga novca biti upotrijebljen za zatvaranje nekih obveza prema međunarodnim financijskim institucijama. Prema njegovim saznanjima, oko sto milijuna dolara ostat će u državnom proračunu za iduću godinu, odnosno njime će raspolagati buduća Vlada.

Hrvatska je Vlada ugovor s mađarskom naftnom kompanijom MOL o prodaji četvrtine dionica INE potpisala 17. srpnja, a za taj paket dionica MOL je platio 505 milijuna dolara. Tada su čelni ljudi Ine i MOL-a potpisali i ugovor o suradnji između dvije tvrtke, koji je Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja 29. listopada ocijenilo sukladnim odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

U utorak, 28. listopada, održana je i Glavna skupština Ine, koja je izmijenila statut Ine i uskladila ga s kupoprodajnim i dioničarskim ugovorom sklopljenim s MOL-om. Skupština je imenovala i šest članova NO, u kojem su Slavko Linić, Željko Pecek, Damir Kuštrak te Christian Panjol Tuflija, s hrvatske strane, te Gyorgy Mosony i Zoltan Aldott iz MOL-a.

Novi Nadzorni odbor dan poslije imenovao je sedmeročlanu Upravu Ine, na čijem će čelu i dalje biti Tomislav Dragičević. Dopredsjednik Uprave postao je Laszlo Geszti, a u Upravi su još Željko Belošić, Milan Ujević, Sanjin Kirigin, Boris Čavrak i Bela Csaba Cseh.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara