Ministarstvo kulture pokušava smiriti situaciju u Hrvatskom glazbenom zavodu

Ministarstvo kulture pokušava smiriti situaciju u Hrvatskom glazbenom zavodu
Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

MINISTARSTVO kulture upoznato je s problemima Hrvatskoga glazbenog zavoda koji su eskalirali posljednjih nekoliko mjeseci te je pozvalo na dijalog u toj kući kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Zavoda.

"Apeliramo na predsjednika da uspostavi dijalog s članovima Ravnateljstva kako bi se sačuvala temeljna djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda. Ministarstvo kulture je u više navrata članovima Ravnateljstva prenijelo spremnost za uključivanjem i posredovanjem", kaže se u odgovoru Ministarstva kulture na upit Hine u ponedjeljak.

Iz Ministarstva kulture također ističu kako je djelatnost Hrvatskoga glazbenog zavoda iznimno važna za hrvatsku kulturu.

"Kao institucija, Zavod je puno više od koncertne dvorane, posebno zbog bogatog fundusa knjiga i partitura koje čuva", poručuju iz Ministarstva kulture.

Poziv na izvanrednu skupštinu

Sedam od 11 članova Ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda pozvalo je ispred zatvorenog Zavoda u Gundulićevoj ulici na izvanrednu i izbornu Skupštinu HGZ-a jer im ravnatelj Niko Đurić nije dopustio da konferenciju za novinare održe u zgradi.

Oba potpredsjednika HGZ-a te predsjednici i dio članova Nadzornog odbora i Časnog suda pozvali su članstvo na izvanrednu i izbornu Skupštinu koja će se krajem studenoga održati na Muzičkoj akademiji, nakon višemjesečnoga sukoba većine od 11 članova Ravnateljstva Zavoda, njih sedmero, i ravnatelja Nike Đurića koji je na tu dužnost izabran u ožujku.

Oni Đurića optužuju da se već od prve sjednice bahato ponaša, krši statut i pokušava prodati, odnosno dati u koncesiju zgradu HGZ-a, lažno tvrdeći da se HGZ nalazi u predstečajnoj fazi.

Krajem lipnja Ravnateljstvo je većinom glasova razriješilo Niku Đurića funkcije predsjednika Ravnateljstva HGZ-a.

Ravnatelj Đurić optužio je, pak, dio Ravnateljstva za manipulacije i "događanja naroda" te je sredinom studenoga isključio iz članstva HGZ-a desetero članova Ravnateljstva: potpredsjednike Seadetu Midžić i Mladena Janjanina, tajnika Ljubomira Gašparovića, članove Nadzornog odbora Zdenku Kapko-Foretić i Višnju Mažuran, članove Časnog suda Naimu Balić, Silvija Foretića i Marina Tušeka te članove Ravnateljstva Sinišu Bizovića i Miroslava Gašparovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara