ministarstvo mora: prvi dan primjene ZERP-a protekao u najboljem redu

Ministarstvo mora, prometa, turizma i razvitka ocijenilo je večeras da je prvi dan primjene vladine odluke o proglašenju zaštićenog ekološkoribolovnog pojasa protekao "u najboljem redu".

"Vjerojatno radi neradnog dana danas je bilo nešto manje brodova nego ostalih dana, a jedino je manji incident zabilježen u Piranskom zaljevu, ali izvan zaštićenog pojasa", rekla je glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

U Piranskom zaljevu danas oko 12 sati dvije su slovenske ribarice uplovile 1,5 nautičkih milja od crte razgraničenja u hrvatske teritorijalne vode, izvijestila je istarska policija. Na mjesto događaja stiglo je plovilo umaške policije, koja je upozorila vlasnike slovenskih ribarica da su u hrvatskim teritorijalnim vodama. U međuvremenu je stigao i slovenski policijski čamac, a nakon pregovora ribarice su se vratile u slovenske teritorijalne vode.

Površina mora koju nadziru hrvatske vlasti nakon današnje primjene Odluke o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu gotovo je dvostruko povećana ? na ukupno 56.964 četvorna kilometra.

Iz pravnog režima ZERP-a, odnosno primjene suverenog prava iskorištavanja, istraživanja i očuvanja prirodnih bogatstava izvan granice teritorijalnog mora izuzete su na godinu dana zemlje članice EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjenom ZERP-a počeo je i operativni rad Vladine Koordinacije za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske. Stručno tijelo te Koordinacije prihvatilo je područne planove djelovanja i isplovljavanja koje izrađuju predstavnici mjerodavnih ministarstava u sjedištima lučkih kapetanija.

U odnosu na dosadašnji nadzor unutrašnjeg i teritorijalnog mora ZERP će svakoga dana nadzirati pet brzih brodova lučkih kapetanija. Cjelokupni nadzor mora obavljat će ukupno oko 1100 djelatnika mjerodavnih ministarstava koja raspolažu s 90 brodica, 16 brodova, 6 zrakoplova, 4 helikoptera , bespilotnom letjelicom i radarskim sustavom.

Ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta današnji dan je ocijenio "velikim iskorakom i početkom obalne straže". "Na jednom brodu bit će sve službe koje mogu i trebaju reagirati, a ne kao dosad kad je Lučka kapetanija bila na jednom, a policija na drugom brodu. Dakle, imat ćemo bolji i brži nadzor našega mora", rekao je uz ostalo Kalmeta.

On je danas iz Zadra brodom Lučke kapetanije isplovio na otvoreno more u povodu stupanja na snagu Zakona o zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu na moru, istaknuvši kako Hrvatska od danas nadzire još 30 tisuća četvornih kilometara mora.

(Hina) xhšup/xln yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara