Ministarstvo neće financirati projekt jednom od najuspješnijih znanstvenika

Ministarstvo neće financirati projekt jednom od najuspješnijih znanstvenika
Foto: Pixsell/Grgo Jelavic/Facebook

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO) odbilo financiranje projekta "Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu", objavio je na Facebooku Igor Štagljar, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika.

Molekularni biolog Štagljar, koji je radio na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na Sveučilištu u Torontu, objasnio je na Facebooku problem s kojim se susreo.

"Većina ljudi iz Hrvatske koja je uključena u njen znanstveni život je upoznata sa činjenicom da sam se od 1. rujna 2017. djelomično vratio u Hrvatsku, jer sam prihvatio poziciju voditelja laboratorija na splitskom Institutu za Istraživanje Života (engleski Mediterranean Institute for Life Sciences - MedILS). Ta funkcija mi dopušta da se natječem za projekte koje raspisuju MZO i Hrvatska Znanstvena Zaklada (HZZ). Moj prvi projekt pod nazivom “Inovativnom tehnologijom do novih terapeutskih rješenja u liječenju karcinoma ne-malih stanica pluća povezanih s mutacijama u K-RAS genu” sam prijavio 1. listopada 2017 godine, i to u suradnji sa kolegama kliničarima sa KBC Jordanovac, Akademikom Miroslavom Samaržijom i Profesorom Markom Jakopovićem", napisao je.

Potiču li izvrsnost?

"Mislim da nije potrebno naglasiti da su dotični kolege prepoznati kao vrhunski stručnjaci u području liječenja karcinoma pluća u međunarodnim razmjerima, a ja bih se usudio reći da se radi o našim najboljim liječnicima u tom području. Naš projekt kojeg smo poslali na evaluaciju u MZO prije 16 mjeseci je prvi u svijetu koji opisuje primjenu naše nove inovativne metode za pronalaženje lijekova protiv najučestalije forme karcinoma pluća ne-malih stanica uzrokovane mutacijama u K-RAS genu, i temelji se na našem nedavnom otkriću tri lijeka protiv slične forme karcinoma pluća ne-malih stanica, ali uzrokovana mutacijama u EGFR genu. Važno je spomenuti da su naša nova tehnologija i ta tri lijeka nedavno opisana u dva odvojena međunarodna patenta (vidi slike)", dodaje znanstvenik.

"Široj javnosti je poznato da sam svojim dosadašnjim radom u Torontu namakao na kompetitivnim natječajima od kanadskih i američkih znanstvenih Fondacija milijunska sredstva za istraživanja u ovom području (točnije oko 27 miliona kanadskih dolara u posljednjih 10 godina), ali, kao što možete primijetiti, zajedno sa vrhunskim timom stručnjaka u području liječenja karcinoma pluća iz Hrvatske nisam u stanju dobiti financiranje projekta u Hrvatskoj. Nadalje, MZO-u je trebalo 16 mjeseci - od 1. listopada 2017. do današnjeg dana, 29. siječnja 2019. - da ocijeni naš projekt, što je presedan svjetskih razmjera.

Na kraju, moram spomenuti da me najviše zabrinjava činjenica da smo moji kolege Samaržija, Jakopović i ja dobili 7 od maksimalnih 14 bodova za stavku pod naslovom “Opseg i snaga partnerstva” (vidi sliku).

Nakon gore navedenog pozivam Vas da sami prosudite radi li Ministarstvo Znanosti i Obrazovanja Republike Hrvatske dobar posao, te da li potiče izvrsnost u hrvatskoj znanosti. Ovakvu je odluku teško interpretirati na bilo koji način osim da znanstvenici iz Hrvatske koji su uspjeli u inozemstvu nisu nimalo dobrodošli u svojim nastojanjima da joj vrate nešto od svog bogatog znanja.

I onda se naši političari čude kada nam mladi odlaze u inozemstvo i još ih k tomu kritiziraju", napisao je na Facebooku.

Poslali smo upit Ministarstvu, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara