Ministarstvo obrane jednog od ponuđača za remont MiG-ova isključilo prije natječaja?

Ministarstvo obrane jednog od ponuđača za remont MiG-ova isključilo prije natječaja?

Foto: MORH

MINISTARSTVO obrane navodno je isključilo jednog od ponuđača prije početka natječaja za kupnju i remont borbenih zrakoplova obavljenih u Ukrajini, javlja HRT.

Pismo namjere za posao kupnje i remonta MiG-ova 21, MORH-u je naime uputila i izraelska tvrtka Elbit. No i prije raspisivanja natječaja MORH je, kako javlja HRT njihovu ponudu od 12 zrakoplova odbio, iako je, tvrde, bila bolja od ukrajinske.

"Svi zrakoplovi bili su proizvedeni 1984. godine, znači 5-10 godina mlađi od ovih koji su remontirani", kaže Josip Čuletić, predstavnik tvrtke Elbit i bivši zapovjednik HRZ-a.

Čuletić tvrdi kako do pitanja troškova nisu ni došli jer je pomoćnik ministra obrane odbio da se uopće mogu natjecati, s obrazloženjem da su zakasnili. U tom trenutku natječaj pak još uopće nije bio raspisan.

Kotromanović: Samo dvije mogućnosti za remont

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović kaže kako su postojale samo dvije mogućnosti za remont - u Ukrajini ili u Rumunjskoj. Nakon posjeta pogonima stručno povjerenstvo od inženjera, tehničara i časnika Hrvatske vojske reklo je kako Ukrajina ima bolje linije za remont te predložilo tu zemlju. Na optužbe izraelskog Elbita, Kotromanović poručuje da su to lako oborive laži koje plasiraju predstavnici pojedinih tvrtki.

Vojni analitičar Igor Tabak smatra pak da svi dobro zarađuju na starim avionima kojima je, bez obzira na remont, mjesto u muzeju, a nikoga ne zanima ni dobro domaćeg zrakoplovstva ni ljudski faktor.

Rezultati istrage koji trebaju pokazati je li netko u ime osobnih interesa namjerno okretao glavu u poslu s MiG-ovima još se očekuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara