Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva o pojavi q-groznice

HRVATSKI veterinarski institut izvijestio je da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji utvrđene pozitivne reakcije na Qgroznicu u vlasnika ovaca u selu Gali.

Također, županijski Zavod za javno zdravstvo dijagnosticirao je epidemiju Q-groznice u osoba s područja toga sela kod Sinja, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

U skladu s epizootiološkim (stočna zaraza) stanjem odlučeno je provesti mjere nadzora svih ovaca, koza i goveda na području Gale. Uzeti su uzorci krvi 86 goveda i 1556 ovaca i koza. Po dosadašnjim rezultatima zaraženost je 10 do 15 posto od do sada pretraženih uzoraka. Budući da je očekivan broj životinja koje će biti pretražene gotovo 3000, čekaju se konačni rezultati laboratorijskih pretraga kako bi se odlučilo o daljnjem postupku, stoji u priopćenju.

Bolest je također utvrđena u koza jednog vlasnika u zaseoku Ljubetićima na području sela Kruščice. Od stotinu koza u stadu u 16 je utvrđen pobačaj te je obavljeno serološko ispitivanje kako bi se utvrdili uzroci pobačaja. Po rezultatima u 15 životinja utvrđena je Q-groznica, a da bi se otkrila proširenost bolesti, bit će uzeti uzorci krvi svih životinja iz tog stada.

Ministarstvo poljoprivrede upozorava kako je za suzbijanje i sprječavanje širenja te bolesti bitno provesti sve propisane zoohigijenske mjere, posebice osigurati mjesta za bređe životinje da bi se mogla redovito provoditi dezinfekcija i dezinsekcija, jer su najčešći izvori zaraze pobačeni zametci, plodna voda i posteljica zaraženih životinja. Također treba održavati i uređivati pašnjake kako bi se uništili krpelji i smanjila mogućnost širenja i održanja te bolesti, stoji u priopćenju.


Inače, Q-groznica u Hrvatskoj pojavila se u selu Gali u početku veljače kad su u petnaestak osoba otkriveni simptomi te bolesti.

Na Zaraznom odjelu Opće bolnice u Zadru jučer je smješteno devet pacijenata sa simptomima Q-groznice. To su radnici splitskog ´Konstruktora´ koji rade na dionici autoceste Zagreb-Split na Velebitu. Trenutačno je na tome odjelu 13 pacijenata, a u zadnja dva tjedna bile su hospitalizirane 23 osobe sa spomenutim simptomima pa se može govoriti o epidemiji. Još šest radnika s istim simptomima hospitalizirano je u Splitu.

Q-groznica je akutna prenosiva zarazna bolest više vrsta domaćih i divljih životinja i ljudi. U životinja se najčešće javlja u latentnu obliku, a u ljudi u obliku atipične upale pluća. Uzročnik je mikroorganizam rikecija, dok su prijenosnici uši, grinje i krpelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara