Ministarstvo poljoprivrede najavilo mjere za smanjenje štete od divljači

Ministarstvo poljoprivrede najavilo mjere za smanjenje štete od divljači
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE smatra da su kontrola brojnosti populacije, električni pastiri i progon divljači mjere kojima se mogu smanjiti štete od jelenske divljači koje trpe poljoprivrednici na području Osječko-baranjske županije, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak.

"To je problem koji je više od 30 godina prisutan na tome području, u blizini granice s Mađarskom.

Na tome je području trebalo, u skladu sa Zakonom o lovstvu, poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se ta šteta držala pod nadzorom. Naši proizvođači trpe štetu, naši ovlaštenici temeljem zakona imaju sve mogućnosti da utječu na smanjenje same štete, a Ministarstvo poljoprivrede će pomoći da dođemo do što kvalitetnijega rješenja za taj problem", kazao je Kraljičak. 

Među aktivnostima koje smatra potrebnima su postavljanje električnih pastira, smanjenje brojnoga stanja divljači i progon divljači.

"Ministarstvo poljoprivrede je kroz novo zakonsko rješenje predvidjelo mogućnost da financijski nadoknadimo štetu svima onima koji su je pretrpjeli, a to su sami vlasnici poljoprivrednih površina, i to da kroz jedinstvenu policu osiguranja pokrijemo taj rizik.

Vjerujemo da ćemo do kraja godine raspisati novi natječaj kojim ćemo pokriti tu financijsku štetu", rekao je Kraljičak.

Krvoproliće nije rješenje

Dodao je, međutim, da se problem neće riješiti samo pronalaženjem novca za isplatu štete vlasnicima ili posjednicima poljoprivrednih površina.

"Svi zajedno, od jedinica lokalne samouprave, županija, ministarstva, Hrvatskog lovačkog saveza, lovoovlaštenika i vlasnika poljoprivrednih površina, moramo rasporediti naš angažman kako bismo sačuvali divljač.

Ministarstvo poljoprivrede nije za to da se značajno u kratkom vremenskom razdoblju smanji brojno stanje jelena koje je bogatstvo tog prostora, ali je za to da se prepoznaju mogućnosti i boniteti samoga staništa i da se u skladu s tim bonitetom i stvarnim štetama koje nastaju pronađe idealan broj životinja koje tamo mogu živjeti", istaknuo je državni tajnik. 

Objasnio je da ograda sprječava da daleko brojnija populacija jelenske divljači koja dolazi s mađarske strane ne uđe u naše površine. S mađarske strane je, naime, nacionalni park u kojemu divljač spava, a uvečer se dolazi u Hrvatsku hraniti.

Sam zakon je inače propisao da na tehnološkoj cjelini šteta veća od pet posto znači ispunjavanje mogućnosti da se dobije financijska naknada .

"Razumijemo da su to površine od 50, 100 ili  200 hektara gdje ni lovoovlaštenik, ali ni vlasnik površine ne mogu brzo ni adekvatno reagirati.

Nije rješenje da napravimo krvoproliće (divljači) nego da razumnim odnosom riješimo problem", zaključio je Kraljičak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara