ministarstvo pravosuđa: počeo postupak upisa vjerskih zajednica u registar

Ministarstvo pravosuđa ovih će dana početi slati rješenja vjerskim zajednicama koje su do zakonskog roka, 25. srpnja, podnijele zahtjeve za upisom u prvi hrvatski registar vjerskih zajednica, izjavio je pomoćnik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Slobodan Ljubišić. L

Ministarstvu je do zakonskog roka pristiglo 76 zahtjeva za upisom vjerskih zajednica, 670 zahtjeva za upisom organizacijskih oblika vjerskih zajednica i dva zahtjeva za upisom zajednica vjerskih zajednica, izjavio je Ljubišić Hini.

Dodao je da je Ministarstvo do sada izradilo desetak rješenja za upis koja će ovih dana poslati vjerskim zajednicama.

Naveo je kako je izrada i slanje rješenja rutinski posao koji će ovih dana biti dovršen za sve vjerske zajednice koje su podnijele zahtjeve, a kod kojih su sve činjenice jasne.

Kod onih kod kojih su uočeni problemi, to će se nastojati razjasniti prije izdavanja rješenja. Kao primjer Ljubišić je naveo da kod nekih nije jasno je li riječ o zajednici vjerskih zajednica ili samo o vjerskoj zajednici, odnosno o vjerskoj zajednici ili organizacijskom obliku vjerske zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registar će Hrvatskoj omogućiti da po prvi put dobije evidenciju, koliko i kojih vjerskih zajednica djeluje u državi. Registar, odnosno dobivanje rješenja, važno je i za same vjerske zajednice jer će njime moći dokazati svoju pravnu osobnost, što će im olakšati pravni subjektivitet. Upis u registar jedan je i od uvjeta za sklapanje ugovora vjerskih zajednica s državom.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić ljetos je izjavio da država ne može pozivati vjerske zajednice da s njom sklope ugovore dok se ne utvrdi koliko i kojih vjerskih zajednica djeluje u državi.

Ljubišić je podsjetio da je 25. srpnja istekao zakonski rok od šest mjeseci nakon stupanja na snagu Pravilnika o obrascima i načinu vođenja evidencije vjerskih zajednica do kada su se vjerske zajednice (koje su postojale u trenutku stupanja na snagu Zakona o vjerskim zajednicama, u srpnju prošle godine) mogle prijaviti.

Naveo je da se na Katoličku crkvu primjenjuje međunarodni ugovor koji je Hrvatska sklopila s Vatikanom, dok s ostalim vjerskim zajednicama Vlada zaljučuje ugovore na temelju Zakona o vjerskim zajednicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara