Ministarstvo pravosuđa pozdravilo odluku žalbenog vijeća Haškog suda

MINISTARSTVO pravosuđa pozdravilo je današnju odluku žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) koje je bivšem zapovjedniku Operativne zone HVO-a u Središnjoj Bosni Tihomiru Blaškiću smanjilo kaznu s 45 na devet godina zatvora.

Ministarstvo pravosuđa pozdravlja odluku žalbenog vijeća haškog Tribunala, pod predsjedanjem suca Fausta Pocara, u predmetu generala Blaškića, stoji u priopćenju Ministarstva.

Ta je odluka donešena nakon svestranog ispitivanja svih činjenica i dokaza u tom predmetu i svakako će biti povijesni prilog utvrđivanju istine o sukobima u središnjoj Bosni, kaže se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvostupanjsko vijeće Haškog suda prije četiri godine proglasilo je generala Blaškića odgovornim i osudilo ga na 45 godina zatvora za zločine počinjene u Lašvanskoj dolini tijekom rata u BiH, od kojih je najteži bio zločin u Ahmićima kada je 16. travnja 1993. ubijeno više od stotinu muslimanskih civila.

Blaškiću je danas ukinut najveći dio presude, uključivši onaj u kojem se teretio za zločin u Ahmićima. Proglašen je krivim za zločin počinjen okrutnim postupanjem prema zatočenicima, što je uključilo i njihovo upućivanje na kopanje rovova i korištenje kao živi štit.

Blaškić je u pritvoru osam godina i četiri mjeseca i njegovi branitelji su odmah nakon sjednice na kojoj je pročitana presuda počeli sastavljati zahtjev za uvjetni otpust.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara