Ministarstvo pravosuđa priprema izmjenu zakona o USKOK-u

U MINISTARSTVU pravosuđa danas je predstavljena radna skupina za pripremu izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) kojima bi se, kako je rečeno, osigurao učinkovitiji rad tog tijela i odredila njegova "potpuna i nedvojbena nadležnost za korupcijska kaznena djela i ona počinjena od organiziranog kriminala".

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt objasnila je da se nakon nešto više od dvije godine rada USKOK-a ukazala potreba izmjene nekih odredaba postojećeg zakona koje u praksi ograničavaju njegovu učinkovitost.

To se odnosi i na izmjenu odredbe o nadležnosti Ureda koja je, kako je rekla, nužna zbog stajališta Vrhovnog suda da počinitelji ne mogu istodobno odgovarati za kazneno djelo udruživanja u skupinu ili zločinačku organizaciju i za neko od kaznenih djela organiziranog kriminaliteta.

Primjerice to znači da netko tko se kazneno goni jer se udružio u skupinu koja je organizirano preprodavala drogu ne može odgovarati i po članku 333. Kaznenog zakona, odnosno za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela za koje je nadležan USKOK.

Time je, po mišljenju ministrice, USKOK isključen iz nadležnosti za glavninu organiziranog kriminala, posebice onog koji ne poznaje granice, odnosno transnacionalnog, kao što je ilegalno prebacivanje ljudi preko granice, krijumčarenje droga i slično.

Radna skupina bi trebala preispitati i odredbe o organizaciji i funkcioniranju USKOK-a, suradnji s policijom, svjedocima pokajnicima, te oduzimanju dobiti ostvarene organiziranim kriminalom i korupcijom.

Sve te izmjene zakona bi, kaže ministrica, trebalo usvojiti što hitnije.

Ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer požalio se na kadrovske probleme.

"Nismo atraktivni jer rad u USKOK-u ne donosi nekakav poseban statusni i materijalni položaj", kazao je, dodavši da je u tijeku natječaj za stručne savjetnike, kriminaliste i osobu koja bi bila zadužena za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Inače, u USKOK-ovim "podružnicama" u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu sada radi deset tužitelja.

"USKOK je beba koja je pokazala da zna ugristi", komentirao je dosadašnji rad tog tijela voditelj radne skupine profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Krapac.

Ocjenivši da je USKOK u normativnom dijelu dobio "ono što mu treba, ali ne i u logističkom", Krapac je upozorio da nema učinkovitog kaznenog progona bez kvalitetne suradnje državnog odvjetništva i dobro ekipirane i opremljene policije.

Na upit hoće li radna skupina predložiti veće ovlasti za USKOK, Krapac je rekao kako će se za sada usredotočiti na odredbe postojećeg zakona koje su se u praksi pokazale "disfunkcionalne".

Po podacima Državnog odvjetništva, USKOK je 2002. prijavio 396 osoba, a lani 410. Do sada je na zahtjev USKOK-a pokrenuta istraga protiv 473 osoba, optuženo ih je 261, osuđeno 57, a oslobođeno sedam.

Prema strukturi 95 posto prijavljenih je zbog udruživanje u grupe, a pet posto u zločinačke organizacije koje je teže dokazati, kazao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika i član radne skupine Dragan Novosel.

Dodao je da je za koruptivna nedjela prijavljeno 255 osoba, od čega najveći broj za tzv. uličnu korupciju.

Uz Žganjera, Krapca i Novosela, u radnoj skupini Ministarstva pravosuđa za izradu nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o USKOK-u su i profesorica splitskog Pravnog fakulteta Anita Kurtović, njezin zagrebački kolega Davor Derenčinović, sudac Vrhovnog suda Damir Kos i sudac zagrebačkog Županijskog suda Dražen Tripalo.

Na upit novinara na kraju konferencije za novinare Žganjer je rekao da ne zna gdje se krije Hrvoje Petrač, jedan od osumnjičenih za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, i kada će biti dostupan pravosuđu.

"Valjda će se sam javiti i dokazati da je nevin, ne samo on nego i njegov sin. To je njegova roditeljska dužnost", kazao je Žganjer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara