Ministarstvo pravosuđa uručilo prosvjednu notu Italiji zbog neizručenja Ilije Brčića

Ministarstvo pravosuđa uručilo prosvjednu notu Italiji zbog neizručenja Ilije Brčića

"UNATOČ dobrim dosadašnjim odnosima ministarstava pravosuđa dviju država te izražene spremnosti talijanske strane na suradnju u predmetu Ilije Brčića, talijanskom veleposlaniku je preneseno krajnje nezadovoljstvo i iznenađenost odlukom o neizručenju, kao i postupanjem nadležnih pravosudnih tijela u Italiji", stoji u priopćenju  Ministarstva pravosuđa Ane Lovrin koja se danas susrela s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj Alessandrom Pignattijem Moranom di Custozom.

Kapetan Brčić: Moj brod nije pucao na EU promatrače, ispalili smo granate upozorenja

Ministarstvo pravosuđa: Već odavno se nitko ne žali na nepravedno suđenje u Hrvatskoj

Oštar prosvjed

Talijanskom veleposlaniku na je koncu uručen prosvjed Hrvatske u svezi s odlukom vijeća Prizivnog suda u Rimu o neizručenju Ilije Brčića.

Podsjetimo, Prizivni sud u Italiji odlučio je kapetana JNA Iliju Brčića koji je u Hrvatskoj optužen na splitskom Županijskom sudu na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, ne izručiti Hrvatskoj.

Crnogorski oficir osuđen je kao zapovjednik razarača "Pula" koji je u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači te je nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši preko 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, ali na sreću nije bilo poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravedno suđenje

U pritvoru u Italiji Brčić se nalazio od studenog prošle godine kada je uhićen temeljem međunarodne potjernice koju je izdalo hrvatsko pravosuđe. Uhićen je u zračnoj luci u Rimu kao član vojnog izaslanstva Crne Gore koje je u Italiju doputovala na poziv NATO-a.

Odluci o neizručivanju prethodio je nevjerojatan presedan na talijanskom sudu kad je glavni tužitelj Catanzara Lombardi, a koji je zastupao Hrvatsku u traženju da se Brčić isporuči našoj zemlji predložio prizivnom sudu u Rimu da se taj zahtjev odbije kao neosnovan. Naime, Lombardi kaže kako Brčiću ne bi bilo omogućeno pravedno suđenje pred hrvatskim pravosuđem!

Ministarstvo obrane sudjelovalo

U obranu oficira Brčića aktivno je bilo uključeno veleposlanstvo Crne Gore, kao i ministarstvo obrane, te Vlada te zemlje. Ministarstvo obrane Crne Gore izvijestilo je crnogorsku javnost kako se talijanski tužitelj  pozvao na izvještaje međunarodnih organizacija i američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, na osnovu kojih su zaključili kako se ne može garantirati nepristrano suđenje. Tu dokumentaciju proslijedili su upravo oni.

I.Ć.
Foto: Arhiva, wikipedia

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara