Ministarstvo prostornog uređenja o rušenju objekata bez građevinske dozvole

IZ MINISTARSTVA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva danas je priopćeno kako su svi vlasnici do sada uklonjenih objekata na području Šibenskokninske županije započeli gradnju svojih objekata bez građevinske dozvole.

Premda je građevinska inspekcija na vrijeme upozorila vlasnike da ne smiju graditi te im zatvorila gradilišta i zabranila gradnju, svi su se oglušili na rješenje inspekcije i nastavili graditi, navode iz Ministarstva.

Kao poseban problem ističu i objekte za koje je ishođena građevinska dozvola, ali je investitor gradio mimo nje te napominju da će im se "inspekcija moći u cijelosti posvetiti, nakon što zaustavi bjesomučno nicanje novih divljih gradnji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Trenutno zaustavljanje bespravne gradnje je prioritet u radu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i ono će poduzimati sva zakonska sredstva da se taj akutni problem riješi jer se ne može i ne smije pristati na daljnju devastaciju hrvatskog prostora", stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se trenutno ruši samo ono što nikako ne može ostati u prostoru, ali da se poduzimaju i druge mjere kako bi se divlja gradnja obuzdala.

Tako je, uz ostalo, Ministarstvo izradilo, a Vlada podržala i uputila prema Saboru prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu iz 2002. kojima se zabranjuje priključenje na infrastrukturu bespravno sagrađenih objekata i onih za koje je u tijeku inspekcijski postupak. Po tome bi vlasnik priključene ilegalne građevine bio kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 kuna.

Ministarstvo prostornog uređenja također dovršava izmjene i dopune Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju koji idu prema bitnom pojednostavljenju dobivanja građevinske dozvole.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara