Ministarstvo rada: Sastanak o problemu zaštitne radionice "Suvenir Sirač"

ZAMJENIK ministra rada i socijalne skrbi Božo Žaja razgovarao je danas sa županom Bjelovarskobilogorske županije Damirom Bajsom, gradonačelnikom Daruvara Zvonkom Cegledijem i načelnikom općine Sirač Branimirom Milerom o problemu zaštitne radionice "Suvenir Sirač", priopćeno je iz Ministarstva rada.

Žaja je u ime Ministarstva rada i socijalne skrbi uručio donaciju od 135.000 kuna za popravak strojeva, nužnih za nastavak proizvodnje i normalnog rada.

"Suvenir Sirač" je ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem, koja trenutno zapošljava 90 osoba, od kojih su 37 invalidne osobe (invalidi rada, invalidi od rođenja), a ostalih 63 radnici starije životne dobi.

Nakon ukidanja povlastica koje je imala do 1990. godine, Ustanova se financira isključivo od samostalnog rada i prodaje proizvoda na slobodnom tržištu, tako da upada u financijsku krizu te od 1993. posluje s gubitkom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je postignut visok stupanj suglasnosti da se osnivački udio Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Ustanovi prenese u vlasništvo Bjelovarsko-bilogorske županije (40 posto) i Grada Daruvara (30 posto), dok preostalih 30 posto i dalje ostaje u vlasništvu Općine Sirač.

Do donošenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida postojala je zakonska praznina za kvalitetno rješavanje problema zaštitnih radionica, a zakonom je riješeno da takve ustanove prelaze u vlasništvo lokalne samouprave, izjavio je Žaja nakon sastanka.

To otvara mogućnost da se pitanje poslovanja "Suvenira Sirač" riješi dugoročno i kvalitetno. Država je uložila oko 1,2 milijuna kuna za sanaciju financijskih poteškoća, no osim normativnih odredbi treba mijenjati i svijest prema osobama s invaliditetom, istaknuo je Žaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara