Vjenčanja se od danas mogu prijaviti online

Vjenčanja se od danas mogu prijaviti online
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

MINISTARSTVO UPRAVE predstavilo je uslugu e-Prijava vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, priopćeno je u četvrtak iz dotičnog ministarstva.

"Usluga e-Prijava Vjenčanja omogućava ženiku i nevjesti da podnesu prijavu namjere sklapanja braka u građanskom obliku u službenim prostorijama", objavljeno je. Usluga u prvoj fazi omogućava mladencima da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed. Razvijena je na temelju iskustva s prijavom usluge e-novorođenče, pri čemu e-Prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi. Pravne pristojbe mogu se platiti karticom, metodom 'slikaj i plati', uplatnicom ili internet bankarstvom.

Može se prijaviti m/Tokenom

Za prijavu je potrebna vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani. Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik/nevjesta imaju otvoren osobni korisnički pretinac (OKP) u sustavu e-Građani, u suprotnom trebaju ga napraviti. Mladenci tako mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP.

Matičar prijavu može i odbiti. Ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će dobiti poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

"e-Prijava vjenčanja nastavak je kontinuiranog unaprjeđenja sustava e-Građani. Novom uslugom mladencima smo omogućili prijavu sklapanja braka bez odlaska u matični ured. Vlada će nastaviti provoditi digitalizaciju svih procesa javne uprave, osigurati daljnji razvoj e-usluga i povezivanja tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu", poručio je ministar uprave Ivan Malenica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara