Ministarstvo vanjskih poslova objasnilo nove upute za ulazak u Sloveniju

Ministarstvo vanjskih poslova objasnilo nove upute za ulazak u Sloveniju
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

NAKON što su jučer brojni građani i turisti ostali u nedoumici zbog toga što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu zemalja kad je pitanje o ulascima u zemlju, iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova danas su pojasnili što nova odredba znači.

“Za hrvatske građane koji žele ući u Hrvatsku iz Slovenije nema promjena, mogu ući u Hrvatsku u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a oni koji žele proći kroz Sloveniju mogu to napraviti bez karantene ili negativnog testa na SARS-CoV-2, ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati”, poručili su za Index iz Ministarstva vanjskih poslova. Dodali su i kako za osobe koje ulaze u Hrvatsku kroz Sloveniju nema promjena te da ulaze u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH.

Iz BiH se kroz Sloveniju može tranzitirati bez obaveze karantene ili negativnog testa

Iz BiH se kroz Sloveniju može tranzitirati bez obaveze karantene ili negativnog testa na SARS-CoV-2 pod uvjetom da se iz Slovenije izađe najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Ova pravila vrijede za sve osim 16 izuzetaka, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Naime, kako su pojasnili, prekogranični dnevni radni migranti, kao i prekogranični tjedni radni migranti koji imaju radni odnos u jednoj od država članica EU ili schengenskog prostora, moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj se navodi razlog za prelazak granice, kao i dnevni ili tjedni radni migranti, kako bi mogli ući u Sloveniju bez karantene.

Prekogranični tjedni radni migranti moraju pokazati negativni nalaz testa

Nadalje, prekogranični tjedni radni migranti moraju pokazati negativni nalaz testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati i koji je napravljen u državi članici EU ili schengenskog prostora.

Posebna pravila vrijede i za osobe u gospodarskom prometu, odnosno djelatnostima koje na granici predoče dokaz o obavljanju prometa odnosno djelatnosti u Republici Sloveniji ili u inozemstvu (potvrda o prijavi početka izvođenja usluga i potvrda A1 u skladu sa zakonom koji uređuje prekogranično izvođenje usluga) i koje se vraćaju unutar 24 sata od ulaska odnosno koje predoče negativni nalaz na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati. Isto je i za osobe zaposlene u stranom poduzeću koje izvodi usluge u Republici Sloveniji i pritom boravi u Republici Sloveniji. Oni moraju na granici dati adresu na kojoj će boraviti u Sloveniji i negativni nalaz testa na SARS-CoV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati.

Posebna pravila vrijede i za osobe u međunarodnom prijevozu

Osobe koje su izaslane na obavljanje poslova u međunarodnom prijevozu ili se vraćaju s posla u međunarodnom prijevozu moraju pri prelasku granice pokazati “Potvrdu za radnike u sektoru međunarodnog prijevoza“ iz Priloga 3 Izvještaja Komisije o izvođenju zelenih prometnih trakova iz Smjernica o mjerama za upravljanje granicama za zaštitu zdravlja i osiguravanje dostupnosti roba i važnih usluga ili neki drugi odgovarajući dokument iz kojeg je vidljivo da ih je izaslao poslodavac.

Za osobe koje prevoze robu u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije te kamionski promet u tranzitu koji moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska isto vrijede posebna pravila kao i za osobe koje tranzitiraju kroz Republiku Sloveniju. One moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska. Za osobe koje putuju s diplomatskom putovnicom te osobe koje obavljaju usluge za koje je nadležno ministarstvo dalo potvrdu da bi zbog karantene došlo do veće društvene ili gospodarske štete također vrijede pravila iznimke. Iznimka su i pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca i osobe koje izvode humanitarni prijevoz za Republiku Sloveniju te osobe koje imaju dokaz o zdravstvenom pregledu ili zahvatu u RS, drugoj državi EU ili schengenskog područja.

Iznimka su i oni koji granicu prelaze na dnevnoj ili povremenoj osnovi

Osobe koje prelaze granicu na dnevnoj ili povremenoj osnovi zbog uključivanja u odgojno-obrazovni proces ili znanstveno istraživanje u RS ili u inozemstvu i to dokazuju odgovarajućim dokazima ili njihovi roditelji ili druge osobe koje ih prevoze i vraćaju se u roku od 24 sata nakon ulaska u Sloveniju također su iznimka. Kao i osobe koje idu na sprovod bliskog srodnika i napuštaju Sloveniju u roku od 24 sata. Isto vrijedi i za osobe koje prelaze granicu iz obiteljskih razloga, zbog održavanja kontakata s članovima uže obitelji i vraćaju se u roku od 24 sata te osobe koje prelaze granicu zbog neodloživih osobnih razloga i vraćaju se u roku od 24 sata, uz predočenje odgovarajućeg dokaza.

I za osobe koje imaju turističku rezervaciju od ranije također vrijede posebna pravila

Osobe koje su dvovlasnici ili najamnici zemljišta u pograničnom području ili na obje strane državne granice i prelaze granicu zbog obavljanja poljoprivredno-šumarskih radova također su izuzeti od općih pravila, kao i pripadnici Slovenske vojske, policije ili službenici državnog organa koji se vraćaju iz rada u inozemstvu. Za osobe koje su napravile turističku rezervaciju u trenutku kada je njihova država bila na zelenoj listi i imaju potvrdu rezervacije također vrijede posebna pravila.

Za iznimke pod 1a, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 potrebno je priložiti negativni test na SARS-COV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati i napravljen je u nekoj od država EU ili državi schengenskog prostora, objasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara