Ministarstvo vanjskih poslova objavilo što će odgovoriti Slovencima oko arbitraže

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo što će odgovoriti Slovencima oko arbitraže

Foto: Hina, MORH, slovenskavojska.si

HRVATSKA će argumentima pokazati da ne krši pravo Europske unije neprihvaćanjem i neprovedbom kompromitirane arbitražne odluke o granici sa Slovenijom - to će, između ostalog, biti sadržaj pisma kojim će MVEP odgovoriti na slovensku pritužbu Europskoj komisiji.

Europska komisija pozvala je, naime, Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Slovenci su ujedno najavili tužbu pred sudom Europske unije ako ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda.

MVEP tvrdi da Hrvatska ne krši prava EU-a

MVEP je na upit Hine u ponedjeljak je li poslan odgovor Europskoj komisiji odgovorio da će to biti učinjeno na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U svojemu pisanom očitovanju Hrvatska će argumentirano odgovoriti na sve slovenske navode, i iznijeti stajalište da Hrvatska, svojim neprihvaćanjem i neprovedbom arbitražne odluke koja je rezultat arbitražnog postupka koji je Slovenija kompromitirala i oduzela mu vjerodostojnost, ne krši pravo Europske unije", poručio je MVEP.

Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu sa člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca, i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji.

Komisija je za 2. svibnja predložila usmenu raspravu o tome.

Na kraju postupka Europska komisija može iznijeti svoj stav o navodnoj povredi prava EU-a, ali ne mora. Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU-a podnijeti tužbu protiv RH.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara