Ministarstvo vanjskih poslova objavilo što će odgovoriti Slovencima oko arbitraže

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo što će odgovoriti Slovencima oko arbitraže

Foto: Hina, MORH, slovenskavojska.si

HRVATSKA će argumentima pokazati da ne krši pravo Europske unije neprihvaćanjem i neprovedbom kompromitirane arbitražne odluke o granici sa Slovenijom - to će, između ostalog, biti sadržaj pisma kojim će MVEP odgovoriti na slovensku pritužbu Europskoj komisiji.

Europska komisija pozvala je, naime, Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

Slovenci su ujedno najavili tužbu pred sudom Europske unije ako ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda.

MVEP tvrdi da Hrvatska ne krši prava EU-a

MVEP je na upit Hine u ponedjeljak je li poslan odgovor Europskoj komisiji odgovorio da će to biti učinjeno na vrijeme.

"U svojemu pisanom očitovanju Hrvatska će argumentirano odgovoriti na sve slovenske navode, i iznijeti stajalište da Hrvatska, svojim neprihvaćanjem i neprovedbom arbitražne odluke koja je rezultat arbitražnog postupka koji je Slovenija kompromitirala i oduzela mu vjerodostojnost, ne krši pravo Europske unije", poručio je MVEP.

Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu sa člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca, i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji.

Komisija je za 2. svibnja predložila usmenu raspravu o tome.

Na kraju postupka Europska komisija može iznijeti svoj stav o navodnoj povredi prava EU-a, ali ne mora. Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU-a podnijeti tužbu protiv RH.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara