Ministarstvo zdravstva: Istraživački centar iz Italije opovrgnuo tvrdnje ravnatelja osječkog HZJZ-a

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang priopćio je danas kako je u dopisu iz Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije iz Ispre u Italiji dobio potvrdu da u tom centru nije obavljena kontrola rezultata nalaza proizvoda na GMO, niti su tamo stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) iz Osječkobaranjske županije prolazili obuku, kako je tvrdio ravnatelj osječkog HZJZ-a Josip Milas.

Milas je 12. veljače objavio kako je u osječkom HZJZ-u otkriveno da 14 od 33 analizirana prehrambena proizvoda koja se prodaju u Hrvatskoj sadrže nedeklarirane genetski modificirane sastojke, te dodao kako je rezultate potvrdio i laboratorij u Ispri.

U dopisu što ga je Ministarstvu zdravstva uputio Guy Van den Eede iz Zajedničkog istraživačkog centra EU iz Ispre, koji je ujedno predsjednik Europske mreže GMO laboratorija, navodi se da je taj centar sa cijelim slučajem povezan "u potpuno netočnom kontekstu" pa stoga "odbija imati bilo kakvu vezu" s osječkim HZJZ-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako je obuku u Zajedničkom istraživačkom centru prošla samo jedna vježbenica iz Hrvatske, koja je u to vrijeme radila u DNA laboratoriju na Odjelu forenzične medicine i kriminologije u Zagrebu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara