Ministarstvo zdravstva se predomislilo: PET/CT uređaj mora biti barem u jednoj bolnici 1. kategorije

Foto:

JUČER je u Ministarstvu zdravstva i socijale skrbi održan sastanak Povjerenstva Ministarstva na temu obavljanja dijagnostičke pretrage PET/CT na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ministarstva. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povjerenstvo je izvršilo uvid u dijagnoze pacijenata kod kojih je proveden PET/CT od 2007. godine do danas, a koje je dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te je zaključilo kako se u daleko najvećem broju radi o onkološkim pacijentima za koje je ta pretraga i indicirana.

Nadalje, Povjerenstvo je zaključilo da će u roku od dva tjedna Hrvatsko onkološko društvo, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu, te Hrvatsko društvo radiologa revidirati dosadašnje smjernice Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu za korištenje PET/CT-a. Iste smjernice će biti dostavljene Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav je Povjerenstva da bi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao nakon toga implementirati navedene smjernice te plaćati pretrage samo ukoliko su napravljene u skladu sa smjernicama. U protivnom, odobrenje za pretragu treba donijeti posebno povjerenstvo. Temeljem revidiranih smjernica procijenit će se približno broj bolesnika kandidata za PET/ CT na godišnjoj razini u Republici Hrvatskoj. Danas je Povjerenstvo mišljenja da bi se taj broj mogao uklopiti u 1.000/milijun stanovnika. Ipak, Povjerenstvo je mišljenja da bi smjernice trebale biti te koje bi definirale konačno pravo bolesnika na pretragu.

Povjerenstvo je mišljenja da bi najsofisticiranija dijagnostička i ina medicinska oprema morala biti instalirana u bolnice I. kategorije. Na taj način će se osigurati optimalan razvoj akademske, kliničke i znanstvene medicine.

Slijedeći gore navedeno, Povjerenstvo je mišljenja da PET/CT kao pretraga mora biti bar u jednoj od gore navedenih institucija."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara