Ministarstvo zdravstva: Zabrana uvoza amlopina odnosi se samo na "Lek"

Ministarstvo zdravstva priopćilo je danas da se privremena mjera Trgovačkog suda u Zagrebu o zabrani uvoza i stavljanja u promet lijeka za snižavanje krvnog tlaka Amlopina odnosi isključivo na tvrtku ´Lek Zagreb´.

Ministarstvo zdravstva u reakciji na tvrdnje u medijima da je dozvolilo uvoz zabranjenog lijeka ističe kako nema zakonskih ovlasti zabraniti nekoj drugoj veledrogeriji uvoz toga lijeka do isteka njegove registracije.

U tekstu objavljenom u ´Nacionalu´ od 21. siječnja stoji da je Ministarstvo zdravstva dozvolilo veledrogeriji Oktalpharma uvoz i prodaju lijeka usprkos sudskoj zabrani.

Na Trgovačkom sudu trenutačno traje spor između američke farmaceutske tvrtke Pfizer i slovenske Lek Ljubljana oko navodne krađe patenta.

Pfizer tuži Lek zbog proizvodnje i distribucije Amlopina koji je, po njihovu mišljenju, kopija Pfizerovog lijeka Norvasc. Do okončanja parnice i donošenja presude Trgovački sud donio je odluku o privremenoj zabrani uvoza i prodaje Amlopina.

Tvrtka Lek patentirala je postupak za proizvodnju Amlopina 1992. godine, a na hrvatskom tržištu nalazi se od 1993. Danas ga upotrebljava više od 80.000 bolesnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara