Ministri Europske unije: "Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ostaje prijatelj"

Ministri Europske unije: "Unatoč Trumpovim izjavama, SAD nam ostaje prijatelj"
Foto: EPA

SAD ostaje prijatelj Europe, kazali su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump Europsku uniju nazvao neprijateljem kada je govorio o trgovinskim poslovima.

"Jasno nam je tko nam je prijatelj: a to su bez sumnje Sjedinjene Države", izjavila je u ponedjeljak šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini. "Izmjene u administraciji ne znače i izmjene kada je riječ o prijateljstvu između zemalja i naroda", dodala je.

Mogherini kaže da nema drame zbog Trumpovih izjava

Mogherini je ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se sastali u Bruxellesu kazala da će na jednome od predstojećih sastanaka razgovarati o transatlantskim odnosima.

O tomu bi trebali neformalno razgovarati krajem kolovoza, a idući službeni sastanak predviđen je za 15. listopada. Nema nikakve drame kada je riječ o Trumpovim izjavama u ponedjeljak, rekla je Mogherini.

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth pozvao je EU na jedinstvo.

"Američki predsjednik provocira. Pokušava utjecati na raskol unutar EU-a. Naziva nas neprijateljima, no mi to ne vidimo kao problem", rekao je Roth, podsjetivši na "duboko i blisko partnerstvo" koje veže dvije strane.

EU ne bi smio biti uznemiren zbog Trumpovih "dijelom vrlo agresivnih, neistinitih i ne osobito konstruktivnih" izjava, kazao je Roth, dodavši da "nam u svemu ovome indignacija neće pomoći".

"Jedino što u ovom slučaju pomaže je jasan jezik te jasno i jedinstveno stajalište", smatra Roth.

"Potrebna nam je suverena, ujedinjena i sigurna Europa"

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas također smatra da "nam je potrebna suverena, ujedinjena i sigurna Europa". "Više se ne možemo u potpunosti oslanjati na Bijelu kuću", tvitao je Maas.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je na "umjerenost", podsjetivši da je Trump i Kinu i Rusiju nazvao neprijateljima. "Čini se da mu je cijeli svijet neprijatelj", napisao je ironično.

"Sjedinjene Države nisu predsjednik Trump, a predsjednik Trump nije SAD", napisao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, dodavši da stanovnici EU-a i SAD-a jedni druge smatraju partnerima.

Asselborn je pozvao na ležerniji pristup kada su posrijedi Trumpove izjave.

Izrazio je nadu da će mu svjež zrak u Škotskoj, u kojoj je proveo vikend igrajući golf, pomoći da bolje razluči tko su mu prijatelji, a tko neprijatelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara