OTKRIĆE INDEX ISTRAGA

Ministrica Divjak ljuta na ravnatelje koji idu u New York. Traži hitan odgovor

Ministrica Divjak ljuta na ravnatelje koji idu u New York. Traži hitan odgovor
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jako se razljutila kad je pročitala na Index Istragama da ravnatelji škola putuju na "stručno usavršavanje" u New York gdje će od 7 dana provesti pet sati u jednoj školi, dok će ostalo vrijeme provesti u razgledavanju New Yorka, shopping izletu do susjednog New Jerseyja, krstarenju, večerama i druženju s hrvatskim franjevcima.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u Ney Yorku, idu na krstarenje i misu

Od škola čiji ravnatelji odlaze u SAD zatražila je hitno očitovanje. Od njih traži da joj dostave kompletan plan puta i zašto idu na njega. Za Index je navela da se iz informacija objavljenih na Index Istragama teško može iščitati da se ovdje radi o stručnom usavršavanju.

Divjak: Iz ovih informacija se teško može pročitati da se ide na stručno usavršavanje

"Ministrica je neugodno iznenađena informacijama koje je Index otkrio i zatražit će još danas hitna očitovanja od ravnatelja svake škole. Nema dileme da je imperativ u čitavoj priči odgovornost prema novcima poreznih obveznika jer sustav obrazovanja mora biti primjer odgovornog i transparentnog ponašanja. Ministarstvo potiče mobilnost odgojno-obrazovnih radnika s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja i stručnog usavršavanja, ali to mora biti cilj putovanja što se teško može pročitati iz informacija koje ste otkrili i zato ćemo zatražiti cjelovitu informaciju od svakog ravnatelja", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Podsjetimo, Index Istrage su otkrile da je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja organizirala "studijsko" putovanje za ravnatelje u New York. Index Istrage posjeduju dokument kojim se ravnatelji pozivaju na sedmodnevno putovanje na koje kreću ovog tjedna, 13. veljače, i vraćaju se 19. veljače, te dokument u kojem stoji završni plan putovanja iz kojeg je vidljivo da će u sedam dana posjetiti samo jednu školu, dok su ostali dani rezervirani za razgledavanje New Yorka, shopping izlet do susjednog New Jerseyja, krstarenje, večere, druženje s hrvatskim franjevcima...

Tijekom sedmodnevnog "stručnog usavršavanja" ravnatelji će u školi provesti - pet sati

Iako se formalno radi o "stručnom usavršavanju", to se svelo na petosatni posjet jednoj školi u New Yorku. Ostalo vrijeme ravnatelji će provesti uživajući u čarima New Yorka, grada koji mnogi smatraju prijestolnicom svijeta.

Sedmodnevno putovanje u New York košta oko 13.000 kuna po glavi, a ako ravnatelji žele boraviti u jednokrevetnim sobama, onda se penje na oko 18.000 kuna po osobi. U to su uključene aviokarte i 5 noćenja s doručkom u hotelu.

Na pitanje tko im to plaća, predsjednica Udruge Suzana Hitrec za Index Istrage je rekla da nema podatke o tome, međutim Index Istrage su iz razgovora s ravnateljima doznale da se to financira od novca škole, a škole, naravno, financiraju građani koji pune proračun. Zanimljivo je i da su neki od ravnatelja koji putuju u New York potvrdili Indexu da će za "stručno usavršavanje" u New Yorku uzeti i dnevnice.

Tko sve putuje u New York?

Prema dokumentu kojim Index Istrage raspolažu, vidljivo je da na putovanje u New York odlazi 29 osoba. Za dvoje smo ustanovili da rade u privatnim tvrtkama, a za četiri osobe zasad nismo doznali tko su. Što se tiče ostalih, u New York putuje 15 ravnatelja srednjih škola.

To su: Brankica Žugaj (ravnateljica Gimnazije Velika Gorica), Suzana Hitrec (ravnateljica Upravne škole Zagreb), Božidar Dujmić (ravnatelj Gimnazije Sisak), Davor Malović (ravnatelj Tehničke škole Sisak), Mirjana Grabar-Kruljac (ravnateljica Medicinske škole u Varaždinu), Vesna Vlašić (ravnateljica Gimnazije Požega), Drago Bagić (ravnatelj II. gimnazije Zagreb), Sanjica Sara Radetić (ravnateljica Umjetničke škole Poreč), Zdenka Merčep (ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora), Mirela Buchberger Karlo (ravnateljica Glazbenog učilišta Elly Bašić), Ksenija Beljan (ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Opatija), Katarina Tolja (ravnateljica Gimnazije Dubrovnik), Ankica Kovač (ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita), Ivana Vojnović (ravnateljica Industrijske škole u Splitu) i Davor Kulić (ravnatelj Obrtničke škole Split).

Osim ravnatelja srednjih škola, u New York putuju i ravnateljice učeničkih domova: Ljiljana Kencel (ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Rijeka), Ljubica Banović (ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak Zagreb), Zdravka Puljiz (ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zagreb) i Nataša Tomić (ravnateljica Učeničkog doma Lovran).

U New York idu i zaposlenice županije

Također putuju i dvije zaposlenice Osječko-baranjske županije: pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović i Katarina Krešo, voditeljica Odsjeka za financiranje školskih ustanova.

Na putovanje u New York s ravnateljima srednjih škola idu još i Vesna Anđelić, pomoćnica ravnatelja u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te Nikolina Vučković Barišić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Zvali smo ravnatelje, neki su bili jako ljuti jer ih pitamo o putovanju u New York

Ravnatelje s popisa putnika u New York zvali smo redom. Neki nam se nisu javljali, neki su već otišli sa svojih radnih mjesta iako smo ih zvali unutar radnog vremena, dok ravnateljima s kojima smo razgovarali nije bilo nimalo drago što ih propitkujemo o putovanju u New York plaćenom našim novcem.

Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak, rekao je da njegovo putovanje financira škola.

"Putovanje financiramo kroz opće prihode iz sredstva škole, kao stručno usavršenje. Što se dnevnica tiče, nemam potraživanja od škole, moram i ja nešto uložiti", kazao nam je Dujmić.

Neki ravnatelji uzet će i dnevnice - 95 dolara po danu

Osim njega, putuje još jedan ravnatelj iz Siska, a riječ je o ravnatelju Tehničke škole Sisak Davoru Maloviću, koji nam je također potvrdio odlazak u New York.

"Da, idem. Taj put plaća škola i to plaćanje će ići sa stavke stručnog usavršavanja. Dnevnice još nisam uzeo, to ćemo još vidjeti, vjerojatno ću uzeti, 95 dolara su po danu za SAD, a idemo na 7 dana. Odlučio sam se na taj put jer mi je udruga ravnatelja poslala ponudu. Inače, mi imamo bogatu suradnju s brojnim školama i svugdje vodimo naše učenike. U Americi ćemo posjetiti neke škole pa ćemo dogovoriti suradnju s nekim od njihovih škola gdje bi naši učenici mogli ići na praksu", rekao je Malović za Index Istrage.

"Za dio puta sam si našla sponzora"

Razgovarali smo i s Vesnom Vlašić, ravnateljicom Gimnazije Požega, koja nam je rekla da je dio putovanja platila sama, dok će dio troškova podmiriti od donacije školi.

"Dio sam platila sama, a za dio sam si našla sponzora. Odnosno, u protekloj godini sam priskrbila puno novca izvan proračuna škole, bilo je puno donacija koje sam priskrbila školi tako da iz tog dijela plaćam dio puta, a sve dodatne izlete plaćam sama. Dnevnice neću uzeti, odnosno možda ću uzeti pola dnevnica jer je to ipak službeno putovanje. U ovom trenu nisam sigurna", rekla nam je Vesna Vlašić.

I dok pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Sandre Filipović, koja također putuje u New York, nije bilo na poslu, razgovarali smo s Katarinom Krešo, voditeljicom Odsjeka za financiranje školskih ustanova, koja također putuje u SAD.

"Županija nam plaća put u New York, pa to je službeni put"

"Županija nam plaća put u New York i dnevnice. To je službeni put", rekla nam je Krešo. Kad smo je pitali koja je svrha njihovog putovanja s obzirom na to da rade u županiji, rekla nam je da se za to pitanje obratimo njenoj šefici Sandri Filipović, koje pak nije bilo na poslu, a na upit mailom nam nije odgovorila.

Ravnateljicama učeničkih domova s kojima smo razgovarali pak nije bilo jasno zašto nas zanima njihovo putovanje u New York.

Ljubica Banović, ravnateljica Učeničkog doma Marija Jambrišak iz Zagreba, rekla nam je da joj Dom plaća put i dnevnice.

"Odbor je odlučio da dobijem dnevnice"

"Domski odbor je donio odluku da idem u New York i to se plaća novcem doma, isto kao i dnevnice, odbor je odlučio da ih dobijem", rekla je Banović.

Ravnateljica Učeničkog doma Maksimir Zdravka Puljiz na pitanje o putovanju u New York uporno je ponavljala: "A šta vas to zanima, šta vas to zanima?" Na kraju nam je jedva odgovorila i kazala da si put plaća sama i da neće dobiti "nikakve dnevnice".

Agencija koja organizira put nije odabrana na natječaju

Inače, put organizira turistička agencija 14Y - Travel iz Zagreba, koju vode članovi obitelji vlasnika agencije Speranza preko koje škole uglavnom idu na školska putovanja. Voditelj putovanja je Slaven Rukelj, inače zaposlenik Speranze, te voditelj jedne od Speranzinih poslovnica.

"Agenciju nismo odabrali putem natječaja jer nismo obavezni. Gledali smo tko se inače bavi takvim putovanjima i tko je najpovoljniji tako da smo odabrali agenciju 14Y-Travel", rekla nam je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

U New York se može ići i jeftinije

Inače, jednostavnom pretragom preko interneta moguće je naći i do nekoliko tisuća kuna jeftiniji aranžman za 7 dana New Yorka.

Na pitanje zašto su se odlučili za studijsko putovanje u New York, rekla je da im je cilj ostvariti međunarodnu suradnju s drugim školama.

"Posjetit ćemo srednje škole, fakultete i odjel za obrazovanje. Naša Udruga i inače organizira takva stručna i studijska putovanja, a često ih organiziraju i županijski ogranci. Lani je Udruga prvi put izborila nacionalni konzorcij za projekte Erasmus plus, napisali smo projekt i dobili ga i 20 ravnatelja je u to uključeno pa smo išli u druge europske gradove u posjete njihovim školama", kazala nam je Hitrec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara