Ministrica Divjak nagrađuje nastavnike, 500 najboljih dobit će novčane nagrade

Ministrica Divjak nagrađuje nastavnike, 500 najboljih dobit će novčane nagrade
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja izradilo je Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova na temelju kojeg će ove godine 500 učitelja biti nagrađeno novčanim iznosom od 10 tisuća kuna bruto.

"Prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to dvjema mjerama. Ove godine na temelju Pravilnika o nagrađivanju osiguravamo 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja. Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku Javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prvi javni natječaj zaključuje se za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine, dodala je.

Ima puno kriterija

"Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu", istaknula je ministrica.

Kako ističu iz MZO-a, kriteriji izvrsnosti, za koje će se one najbolje nagraditi, uključuju prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija - objavljivanje stručnih članaka, stručnih priručnika, računalnih programa, izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja, rad na projektima u odgoju i obrazovanju, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom te rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Prijave otvorene do kraja lipnja

Prvi put Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, povezano s povećanom količinom posla koji obavljaju u sklopu eksperimentalnoga programa, a posebno na praćenju i vrednovanju same provedbe.

Najbolje će odabrati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje.

Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u proteklih godinu dana.

Svečana dodjela nagrada održava se na svjetski Dan učitelja, odnosno drugi radni dan ako Dan učitelja u godini za koju se dodjeljuju nagrade pada na neradni dan. Pravilnik je, dodaju iz MZO, odvojen od Pravilnika o napredovanju koji će uskoro biti donesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara