Ministrica Divjak naredila svim školama da provjere sve diplome

Ministrica Divjak naredila svim školama da provjere sve diplome
Foto: Pixsell/Davor Javorovic

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je novinarima, vezano uz novi slučaj otkrivanja lažnih diploma, kako očekuje od svih ustanova da rade svoj posao jer im je zajednička zadaća vratiti povjerenje ne samo u sustav odgoja i obrazovanja nego i u ostale institucije.

"Ja radim svoj posao kao ministrica, očekujem da oni rade svoj posao. Niti DORH, MUP, pravosuđe rade posao u obrazovanju, niti ja mogu raditi njihov posao, ali očekujem da se radi sve kako treba", rekla je ministrica nakon što je otkriven još jedan slučaj učitelja s lažnom diplomom i nakon što su mediji objavili da za krivotvorene diplome nema sudskih kazni, dok krivotvoriteljima ostaju plaće i radni staž.

Provjera svih diploma

Ministrica je uoči sjednice vlade podsjetila kako su svim školama rekli da provjere sve diplome koje nisu dosad provjerene i obavezno u svoje procedure prilikom zapošljavanja ugrade provjeru diploma.

U tri mjeseca, po pisanju medija, u školama širom Hrvatske otkriveno je 11 zaposlenih učitelja i nastavnika s lažnim diplomama, što je posljedica sustavne provjere koju je okružnicom zatražila Divjak nakon što je u njezinu Ministarstvu otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom.

Sada je prvi put u javnost izašlo ime i prezime učitelja koji je u Bjelovaru s lažnom diplomom latinskog jezika i povijesti 17 godina radio u dvije srednje škole.

Ministrica je rekla da je podatke, koliko je razumjela, objavio jedan lokalni dnevnik, na što ona ne može utjecati i da nisu izašli iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara