Ministrica Grabar-Kitarović sastala se s Hrvatima u Čileu

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović susrela se u subotu s predstavnicima hrvatske zajednice u Čileu, priopćilo je u nedjelju MVPEI.

Posljednjeg dana službenog posjeta Čileu ministrica Grabar-Kitarović susrela se s počasnim konzulima Republike Hrvatske u Čileu, kao i s počasnim konzulom RH u Boliviji i Peruu te s predstavnicima Hrvata u Čileu. Ministrica je upoznala predstavnike Hrvata u Čileu s naporima i odlučnosti Republike Hrvatske u provedbi društvenih reformi usmjerenih na jačanje demokracije i gospodarstva što će u konačnici olakšati postizanje cilja - punopravnog članstva u Europskoj uniji.

U nedjelju će ministrica boraviti u Argentini gdje će se susresti s hrvatskom zajednicom i počasnim konzulima Rosaria, Tucumana i Cordobe, stoji u priopćenju.

Tijekom posjeta Čileu ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je u radu III. Ministarske konferencije o Zajednicama demokracija. Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom su predviđene konkretne akcije koje će pridonijeti razvitku demokracije, vladavine prava, promicanju ljudskih prava u međunarodnim organizacijama, osobito u sklopu Ujedinjenih naroda te na regionalnoj, subregionalnoj i nacionalnoj razini, navodi se u priopćenju.

Na marginama Konferencije ministrica je imala niz bilateralnih susreta. Sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Čile Ignaciom Walkerom, ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Brazil Celsom Amorimom, razgovarala je s potpredsjednikom Vlade Kraljevine Maroka Abbasom El Fassijem te s ministricom vanjskih poslova Republike Paragvaja Leilom Rachid de Cowles i s ministrom vanjskih poslova Azerbajdžanske Republike Elmarom Mammadyarovim.

U subotu je razgovarala s podtajnikom Ujedinjenih naroda za politička pitanja Danilom Turkom, ministrom vanjskih poslova Republike Malija Moctarom Ouareom, ministrom vanjskih poslova Ukrajine Borisom Tarasjukom, ministrom vanjskih poslova Republike Indije Raom Inderjitom Singhom te s čelnicima izaslanstva Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

Kako se dalje navodi, ministrica je održala i niz neformalnih razgovora tijekom kojih je lobirala za nestalno članstvo Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2008/2009. godinu.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara