Ministrica Kosor o zapošljavanju razvojačenih hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor razgovarala je danas s Gregoirom Goodsteinom, voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Republici Hrvatskoj o mogućem proširenju suradnje u području zapošljavanja razvojačenih hrvatskih branitelja, a u kontekstu programa koje misija IOMa već provodi s Ministarstvom obrane.

Voditelj misije Goodstein napomenuo je kako se program za integraciju razvojačenih branitelja, dosad provodio isključivo na područjima od posebnog državnog interesa, priopćeno je iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Također je iznio prijedloge o suradnji IOM-a i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kroz Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, koja je o toj problematici razgovarala i s glavnim direktorom IOM-a Brunsonom McKinleyem, u Ženevi u ožujku ove godine, u današnjem razgovoru s voditeljem misije IOM-a Goodsteinom napomenula je kako će do idućeg sastanka podrobno razmotriti predložene planove.

U kontekstu zapošljavanja hrvatskih branitelja istaknula je da je to jedan od najvažnijih projekata u njezinu mandatu, i kao ministrice i kao potpredsjednice Vlade.

Podsjetila je i na uspjehe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, napominjući kako je tijekom protekle godine putem svih mjera ovog Programa zaposleno više od 2.500 branitelja, a poseban razvoj vidljiv je u području braniteljskog zadrugarstva.

Važnost braniteljskog zadrugarstva istaknula je i s obzirom na njegovu uspješnost u društvenoj reintegraciji za branitelje oboljele od PTSP-a.

Na sastanku se razgovaralo i o problematici trgovanja ljudima, pri čemu je voditelj misije IOM-a Goodstein upoznao potpredsjednicu Kosor s projektima izgradnje skloništa za žrtve trgovanja ljudima u Splitu i izobrazbe stručnih djelatnika u Hrvatskoj za ovu problematiku.

Pozitivnim je ocijenio i sve napore koje Hrvatska poduzima glede suzbijanja trgovanja ljudima.

Potpredsjednica Kosor također je istaknula kako je u Hrvatskoj napravljen velik iskorak u smjeru suzbijanja trgovanja ljudima, ali je također izrazila zabrinutost što se je prošle godine, po prvi put, kao žrtve trgovanja ljudima pojavilo i pet hrvatskih državljana.

Kako bi se bolje upoznao s radom nadležnih tijela u ovoj problematici potpredsjednica Kosor pozvala je voditelja misije IOM-a Goodsteina na iduću sjednicu Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara