Ministrica kulture: Hrvatska je dobar primjer odnosa prema kulturnoj baštini

Ministrica kulture: Hrvatska je dobar primjer odnosa prema kulturnoj baštini
Foto: Hina

HRVATSKA ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je na središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine koja se održava u Berlinu istaknula važnost bogatstva i raznolikosti kulturne baštine Hrvatske te doprinosa lokalnih zajednica očuvanju kulturnih dobara.

''Ovo je za hrvatsku iznimno relevantna tema jer mi smo jedna zemlja koja ima nevjerojatno bogatu, disperziranu i raznoliku kulturnu baštinu i zato je važno da u samim lokalnim zajednicama u sredinama u kojima ljudi žive obnavljamo baštinu i ulažemo u revitalizaciju baštine'', rekla je Obuljen Koržinek na rubu konferencije pod nazivom Sharing Heritage - Sharing Values koja se održava u sklopu Europske godine kulturne baštine.

Obuljen Koržinek je naglasila da je ovaj kulturni summit prilika da se uvijek iznova ponovi kako je europski projekt i nastao na ideji da dijelimo iste vrijednosti i da uz sve raznolikosti dijelimo istu kulturnu baštinu.

''Mi moramo konkretnim mjerama pa i sustavima europskog financiranja pomagati državama i raditi na tome da države tu baštinu i zajednički obnavljaju'', zaključila je hrvatska ministrica koja će na rubu konferencije održati niz bilateralnih susreta s kolegama iz europskih zemalja.

Hrvatska ministrica kulture prisustvovat će večeras i dodjeli nagrade Europske unije za kulturnu baštinu, nagrade Europa Nostra za 2018. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su, kako se navodi u priopćenju, nagrađeni za velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti, a jedan od dobitnika je i Muzej Sinjske alke.

Ministrica Obuljan Koržinek istaknula je kako joj je drago što će upravo u sklopu ove konferencije biti dodijeljena nagrada Muzeju Sinjske alke koji svojim radom simbolizira uspješan rad na očuvanju kulturne baštine.

''Ovo je primjer jednog projekta koji objedinjuje te aktivnosti. I vrhunski rad stručnjaka koji su muzej koncipirali i likovno oblikovali, ali naravno u pozadini (je) i velika ljubav prema baštini i svijest lokalne zajednice o tomu da tu baštinu moraju čuvati'', rekla je Obuljen Koržinek.

Središnja konferencija povodom Europske godine kulturne baštine održava se od 21. do 24. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara