Ministrica kulture kod Stankovića: "Umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima"

Ministrica kulture kod Stankovića: "Umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima"

Screenshot HRT

U DANAŠNJOJ emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Teme emisije bile su lijeva i desna kultura, sloboda u umjetnosti te širenje mržnje na internetu i u medijima.

Reforma kulturnog sustava


Osvrnula se na izjave Zlatka Hasanbegovića, rekavši kako u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazivaju isključivosti.

"Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje", rekla je.

Dodala je kako vjeruje da je Plenković osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Financiranje kulture

Rekla je da kao ministrica ima cilj reformirati kulturni sustav.

"Financiranje kulture u Hrvatskoj nije toliko centralizirano", rekla je i dodala da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, a ostali postotak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija. 

Objasnila je i naputak koji je poslala, a kojemu je bio povod Oliver Frljić.

"To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima. Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa", rekla je Obuljen Koržinek za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče širenja mržnje na internetu, rekla je kako  treba odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu.

Veliki postotak sadržaja koji poziva na mržnju


"Postoje razlozi zbog kojih je područje medija 'izuzetno' regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo. Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU-u ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji. Zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju, i lažnih vijesti - postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža - drugačije uredi", objasnila je.

Naglasila je kako smatra da nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije.

Komentirala je HRT i izjave Anje Šovagović, koja je njen prijedlog saboru za odbijanjem izvješća NO HRT-a za 2016. nazvala 'sramotnim', a djelovanje ministrice opisala kao 'svedeno na kadroviranje po partijskoj stezi'.

"Gospođa Anja Šovagović Despot, koja se spremala preuzeti mjesto ministrice, trebala bi znati da NO HRT-a imenuje Hrvatski sabor. Također izvještaj NO-a se nije odnosio na sadašnju Upravu nego na onu prije. Sabor je smijenio NO i to vrlo dobro obrazložio. Naše mišljenje o radu NO-a je došlo nakon razrješenja, a izašli su izvan okvira onog što im je zakonom odobreno", rekla je Obuljen Koržinek.

Istanbulska konvencija

Rekla je kako se sa savjetnikom Ladislavom Ilčićem ne slaže u mnogim stvarima, ali i da on ima pravo na svoje stavove.

Na pitanje je li ona za ratifikaciju Istanbulske konvencije, ministrica je rekla kako s njom nije detaljno upoznata.

"Imam osjećaj da je u raspravama o Istanbulskoj konvenciji, kao i u raspravama o kulturi - fokus javnosti stavljen na ideološke podjele koje nemaju veze s pravim meritumom. Treba se fokusirati na dobre stvari koje donosi i svaki dokument koji će dovesti do veće zaštite žena - je dobrodošao", kazala je.

Na kraju je, kao gost iznenađenja, u emisiju došao i Zoran Vakula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara