Ministrica kulture na Skupštini UNESCO-a govorila o Vukovaru

Ministrica kulture na Skupštini UNESCO-a govorila o Vukovaru
Foto: Hina

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek na 40. je zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu podsjetila da Hrvatska 18. studenoga odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama Domovinskog rata, istaknuvši kako je važno promicati mir i toleranciju te sve vrijednosti za koje se zauzima UNESCO.

Hrvatska ministrica kulture bila je jedna od šefova izaslanstava koji su u ponedjeljak govorili na 40. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a u Parizu, gdje je istaknula kako Hrvatska podržava inicijative koje je poduzela glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay.

S tim u vezi posebice je istaknula napore koje Hrvatska ulaže u stratešku reformu i financijsku konsolidaciju, rekavši kako očekuje napredak u provođenju mjera koje osiguravaju slobodu izražavanja i sigurnosti novinara, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Hrvatska želi dijeliti svoja iskustva o poslijeratnoj obnovi kulturne baštine

Podsjetivši kako na današnji dan, 18. studenoga, Hrvatska odaje počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama ubijenim tijekom Domovinskog rata, ministrica je ocijenila kako je važno promicati mir i toleranciju te sve ostale vrijednosti za koje se UNESCO zauzima.

Obuljen Koržinek rekla je kako smo posvećeni dijeljenju svojih iskustava o poslijeratnoj obnovi kulturne baštine te da će Hrvatska u tom smjeru podržati napore UNESCO-a u obnovi Mosula u Iraku.

Istaknula je i kako Hrvatska nastavlja promicati obrazovanje o umjetnosti i kulturnoj baštini kroz UNESCO-ov projekt "Svjetska baština u rukama mladih" te podsjetila kako je, u okviru Europske godine kulturne baštine, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO bilo domaćin Europskoga foruma mladih koji je okupio mlade stručnjake zbog promicanja obrazovanja o svjetskoj baštini.

Po riječima ministrice kulture, Hrvatska pridodaje veliku važnost očuvanju baštine te je s tim u vezi spomenula Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine kao jedan od najvrjednijih normativnih instrumenata UNESCO-a. Dodala je kako putem Međunarodnoga centra za podvodnu arheologiju u Zadru Hrvatska snažno promiče ratifikaciju i provedbu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Ministrica je najavila i kako će Hrvatska 2020. tijekom predsjedavanja Vijećem Europske unije biti domaćin konferencije o rizicima upravljanja dobrima Svjetske baštine na kojoj će biti predstavljene inicijative i projekti koji pokreću različite međunarodne organizacije, uključujući UNESCO.

Pričala i o kurikularnoj reformi

Govoreći o obrazovanju i provedbi cjelovite kurikularne reforme ministrica je objasnila kako se ona u prvom redu odnosi na razvijanje osnovnih kompetencija za cjeloživotno učenje, povećanje razine pismenosti učenika i povezivanje obrazovanja s interesima učenika i potrebama društva. Obuljen Koržinek spomenula je i kako se provodi Nacionalni plan za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj te istaknula kako se od ove godine Hrvatska pridružila obitelji CERN-a.

Vezano za prirodne znanosti, ministrica je dodala kako su hrvatski prioriteti usklađeni s UNESCO-ovim aktivnostima na području održivog razvoja, posebice ekologije i zaštite okoliša, zemlje i voda te upravljanja biološkom raznolikošću.

Najavljeno je kako će ministrica kulture sudjelovati i na Forumu ministara kulture koji će se održati 19. studenoga i na kojem će se raspravljati o doprinosu kulture u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Za vrijeme trajanja Opće skupštine članovi izaslanstva Republike Hrvatske ciljano sudjeluju na tematskim zasjedanjima u skladu s prioritetima Republike Hrvatske. Tijekom trotjednoga zasjedanja, rad Opće skupštine organiziran je kroz različite razine sastanaka: plenarna zasjedanja i opće debate, specijalizirana povjerenstva formirana sukladno područjima rada te organizacije i dodatni specijalizirani sastanci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara