Ministrica kulture optužila Hrvatsko novinarsko društvo da ne govori istinu

Ministrica kulture optužila Hrvatsko novinarsko društvo da ne govori istinu
Foto: Hina/ Lana Slivarić Dominić

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek pozvala je danas predstavnike Hrvatskoga novinarskog društva (HND) da sudjeluju u raspravi o Zakonu o elektroničkim medijima "jer je to njihova zadaća kao profesionalnoga društva".

Ministrica je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture predstavila godišnje izvješće Ministarstva za 2019. godinu te najavila prioritete u 2020. godini.

Ministrica tvrdi da HND iznosi netočne tvrdnje

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira prozivke Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji su se članovi u studenome 2019. godine povukli iz Radne skupine za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima, da nije odgovorila na zahtjeve novinara postavljene prije nešto manje od godinu dana, koji se uz ostalo tiču depolitizacije Vijeća za elektroničke medije, ministrica je upozorila da je tvrdnja da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi netočna.

"Oni su u priopćenju iznijeli netočnu tvrdnju da njihovi zahtjevi nisu bili uvaženi. Oni koji su mogli biti uvaženi, uvaženi su. Ono što je traženo da bi HND imenovao svog predstavnika u Vijeće jednostavno nije moguće jer je to neovisni regulator i mi smo to detaljno obrazložili", rekla je ministrica.

Podsjetila je da je kod donošenja sadašnjega važećeg Zakona o elektroničkim medijima jedno od mjerila koje se moralo provesti bila javna rasprava o načinu izbora članova Vijeća za elektroničke medije.

"U toj širokoj javnoj raspravi koja je provedena 2008., za što postoji cjelovita dokumentacija, ovaj model izbora ocijenjen je kao dobar. Ako mislimo da treba pokrenuti neki novi, ja sam uvijek za to, neka se izađe s nekim prijedlogom", kazala je Obuljen Koržinek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara