Ministrica kulture: Potres u Zagrebu nije tema za politizaciju

Ministrica kulture: Potres u Zagrebu nije tema za politizaciju
Foto: Josip Regović/PIXSELL

MINISTRICA kulture Nina Obuljen Koržinek reagirala je danas na prosvjed održan na Trgu sv. Marka istaknuvši da tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse te je pozvala sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom.

"Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije", rekla je Obuljen Koržinek za Hinu.

Poziva sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu, "jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan".

U međuvremenu su, ističe ministrica, poduzete su sve hitne i nužne aktivnosti.

Osiguran je novac za sanaciju krovišta, dimnjaka i bojlera

Kroz rebalans Državnog proračuna osiguran je 141 milijun kuna za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu.

"Vlada ujedno priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora", poručila je ministrica.

Podsjetimo, danas su na Trgu sv. Marka prosvjedovali čelnici stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad te njihovi simpatizeri jer su nezadovoljni raspuštanjem Hrvatskog sabora prije nego što se donese zakon o obnovi Zagreba.

Na prosvjedu se okupilo dvadesetak osoba koje su ispred Hrvatskog sabora raširile poruku "Zagreb vam ovo neće zaboraviti" te su najavili da će na Trgu svetog Marka ostati do sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara