Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Ministrica Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

MARIJA Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Tako je hrvatska ministrica pobijedila glavnog protukandidata, belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa.

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.  

Rezultati glasanja

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Pejčinović Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Prva poruka Pejčinović Burić nakon izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Pejčinović Burić poručila je, nakon što je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe da ta institucija nikad nije bila važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. 

"Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE. 

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama", rekla je Pejčinović Burić. 

"Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori. 

Plenković: Hrvatska je dobro lobirala za Pejčinović Burić

Premijer Andrej Plenković je u srijedu ujutro u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić. 
Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

"Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer. 

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

Političari čestitaju Pejčinović Burić

Pejčinović Burić je svom Facebooku čestitao ministar Darko Horvat.

"Iskrene čestitke našoj ministrici Marija Pejčinović Burić, novoj glavnoj tajnici Vijeća Europe.

Ovo je još jedno veliko međunarodno priznanje za Hrvatsku", napisao je Horvat.

Pejčinović Burić je preko Facebooka čestitao i Goran Beus Richemergh. On je napisao kako je odluka sada službena.

"A sad i službeno: Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe! Čestitam joj od srca", napisao je zastupnik GLAS-a.

Čestitao i Zoran Milanović

Čestitao joj je i Zoran Milanović.

"Izbor Marije Pejčinović Burić je dobra stvar za Hrvatsku. Čestitam!", napisao je Milanović na Facebooku. 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara