Ministrica Matulović-Dropulić godina dana šutjela o izvještaju IGH-a o zagađenosti Vranjica?

"U TRAVNJU prošle godine u Vranjicu je izmjerena tri puta veća koncentracija azbesta nego što je dopuštena prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Ono što najviše zabrinjava, godinu dana Vranjičane nitko od mjerodavnih nije izvijestio da udišu ili su udisali otrovni zrak", objavio je HTV  koji posjeduje dokumentaciju o zagađenosti. Zanimljivo kako je tu analizu azbesta u zraku naručio Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), no iako je sve platila država, nitko nije vidio rezultate analize, koji su odjednom postali tajna! Mnogobrojne ekološke udruge zgražaju se nad činjenicom kako u najmanju ruku ljudi nisu pozvani na evakuaciju područja.

Umjesto demantija Ministarstvo zašite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, povodom ovog objavljenog materijala sazvalo je za sutra konferenciju za novinare, jer kako kažu, u medijima su objavljene netočne i nepotpune informacije o mjerenju zraka u Vranjicu.

Začepljena usta zagađenog zraka

Prije desetak dana izdali su tek nemušto priopćenje oko situacije u Vranjicu u kojem je stajalo kako "u nas ni u inozemstvu ne postoje zakonski propisi o graničnom sadržaju azbesta u prašini s obzirom na zdravlje". Ministrica Marina Matulović Dropulić do sada se oglušila na mnogobrojne upite oko Vranjica, a danas je u Vladi RH, govorila o zagađenjima zraka u gradovima u Hrvatskoj ne spomenuvši - Vranjic! Grad koji se guši i umire od azbesta!

Podsjetimo, u Vranjicu, mjestu na poluotoku na pola puta između Splita i Solina, tvrtka "Salonit", jedina europska tvrtka koja proizvodi azbest, godinama je, kako kažu iz Udruge oboljelih od azbestoze, azbestni otpad deponirala u more, te u Mravinačku kavu, mjesto koje se nalazi na stotinjak metara od rijeke Jadro.

Stotine umrle od azbesta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To deponiranje prestalo je nakon zabrane koju je izdalo Vijeće Grada Solina, a zabranu je potpisao saborski zastupnik Kajo Bučan. Ipak, nastavak proizvodnje azbesta producirao je novi otpad, koji je deponiran u samom krugu tvornice, na otvorenom, kao i u halama same tvornice "Salonit". Epicentar zagađenja iznosi 11 km. Takva ekološka katastrofa izazvala je stotine smrti i oboljenja, tvrde iz Udruge. Tvrtka "Salonit" je otišla u stečaj, a za njenim direktorom, Jozom Ćurkovićem raspisana je tjeralica zbog malverzacija u kojima je nekoliko tvrtki oštećeno za 49 milijuna kuna.

No, stanovnicima Vranjica nikako nije jasno kako ih prije godinu dana država nije obavijestila da je količina zagađenosti odnosno koncentracija opasnih čestica azbesta višestruko nadmašila granične vrijednosti. Štoviše, djeca se i dalje igraju kraj epicentra zagađenosti, kao da se ništa nije dogodilo.

Ponovno sukob interesa?

Mnogi najavljuju kako bi se prešućenim izvještajem IGH-a trebalo pozabaviti i Državno odvjetništvo, a neki idu do kraja pa kažu kako je ovo još jedan slučaj sukoba interesa budući da resorna ministrica Marina Matulović Dropulić posjeduje 1497 dionica IGH.

I.Ć. 
Foto.Index


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara