Ministrica pravosuđa gost na sastanku predsjednika viših sudova

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt bila je danas gost na sastanku predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnić s predsjednicima viših sudova kako bi se neposredno upoznala sa stanjem u sudbenoj vlasti.

Iz Vrhovnog suda priopćeno je da su predsjednici svih županijskih sudova, Visokog prekršajnog, Upravnog i Visokog trgovačkog suda u raspravi o radu sudova u prošloj godini ukazali na potrebu da se nastavi popunjavanje sudova dovoljnim brojem sudaca, sudskih savjetnika i drugog sudskog osoblja.

Razgovaralo se i o drugim mjerama koje bi pridonijele rješavanju velikog broja predmeta, primjerice premještanjem određenog broja predmeta s više na manje opterećene sudove, većem angažmanu sudskih savjetnika ali i nužnim izmjenama propisa koji bi pojednostavili sudske postupke.

Ocijenjeno je da posebnu pozornost valja posvetiti radu sudova u Zagrebu i Splitu, jer je tu koncentriran najveći broj neriješenih predmeta, a ti sudovi nemaju ni dovoljan broj sudaca i drugog sudskog osoblja niti poslovnog prostora.

Također je ocijenjeno da bi bilo korisno u većim gradovima osnovati specijalizirane sudove, primjerice kaznene ili građanske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici sudova izrazili su nezadovoljstvo načinom financiranja sudova, osobito kada je riječ o nedovoljnim sredstvima za stručno usavršavanje sudaca, literaturu, plaćanje usluga sudskih vještaka i plaćanje drugih troškova, ali i odlukom Vlade da se sucima ne prizna pravo na dodatak za staž.

Kako je priopćeno, time su suci stavljeni u neravnopravni ustavni položaj prema drugima koje se financira iz Državnog proračuna.

Smatraju da je posebno loše što su zbog toga potpuno izjednačena primanja sudaca početnika i onih koji su pred mirovinom.

Ukazano je da u velikoj mjeri rad sudova otežava i služba dostave poziva i drugih sudskih pismena, pa se zakazane rasprave zbog nedolaska stranaka odgađaju, što produljuje ionako duge postupke.

Upozoreno je i da nisu učinkoviti ovršni postupci kroz koje se prisilno provode pravomoćne sudske odluke jer su propisi za njihovu provedbu "komplicirani i nedorečeni". Takvo stanje, smatraju predsjednici sudova, potiče dužnike da ne ispunjavaju svoje obveze, što negativno utječe na građanski i poslovni moral. Zatraženo je, stoga, da se ti propisi hitno izmijene kako bi sudovi dobili učinkovito sredstvo za provedbu svojih odluka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara