Ministrica pravosuđa Hong Konga: Američki intervencionizam nije prihvatljiv

Ministrica pravosuđa Hong Konga: Američki intervencionizam nije prihvatljiv
Foto: EPA

PRIJETNJA američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Hong Kongu oduzeti poseban status zbog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti "neprihvatljiva je po međunarodnim standardima", rekla je prokineski nastrojena ministrica pravosuđa Hong Konga u subotu.

Obraćajući se novinarima ministrica pravosuđa Teresa Cheng rekla je da kinesko zaobilaženje unutarnjeg pravnog sustava Hong Konga uvođenjem zakona o nacionalnoj sigurnosti ne poništava autonomiju teritorija kako tvrde američki dužnosnici.

"Rečeno je da smo postali 'jedna zemlja, jedan sustav' te da smo izgubili svoju autonomiju", rekla je Cheng. "To je potpuno netočno i pogrešno ... jedna smo zemlja ... i stoga, sve što se tiče nacionalne sigurnosti, kao i u bilo kojoj drugoj državi u svijetu, u domeni je središnjih vlasti", dodala je.

Kineski parlament usvojio je u četvrtak gotovo jednoglasno spornu odredbu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, donesenu u reakciji kineske strane na prošlogodišnje velike prosvjede i nasilje u toj bivšoj britanskoj koloniji. 

Konačni tekst zakona protiv "secesije, subverzije, terorizma i stranog upletanja" trebao bi biti donesen u lipnju, a usvajanje zakona se očekuje prije rujna.

Skupine za ljudska prava i prodemokratski političari rekli su da se mjere odnose na nerede u gradu u kojemu su protuvladini prosvjedi trajali dulje od godinu dana.

Trump je u petak rekao da bi američki odgovor "pogodio cijeli raspon ugovora koje imamo s Hong Kongom" uključujući i poseban trgovinski status teritorija, dugogodišnji gospodarski potporanj u svjetskome financijskom središtu.

Hongkonška Američka gospodarska komora (AmChan) rekla je da izjave predsjednika Trumpa obilježavaju "tužan dan" za Amerikance u Hong Kongu.

"To je emocionalni trenutak za Amerikance u Hong Kongu i tvrtkama i obiteljima trebat će vremena da probave posljedice", rekla je predsjednica AmChama Tara Joseph.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara