Ministrica pravosuđa neugodno iznenađena izvješćem HRW-a

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da je neugodno iznenađena izvješćem američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u kojem se ocjenjuje da većina suđenja za ratne zločine na hrvatskim sudovima pokazuje etničku pristranost i nedostatak profesionalizma.

"Neugodno sam iznenađena izvješćem. Osobno smatram da je stručnost hrvatskih sudaca i profesionalizam vrlo visok i da je objektivnost suđenja isto tako visoka", kazala je ministrica Škare Ožbolt. Po njenom mišljenju, to potvrđuju i neke posljednje pravomoćne sudske presude, no nije navela na koje to presude misli.

Napomenula je da Ministarstvo pravosuđa službeno nije dobilo izvješće Human Rigts Watcha, te da je informacije o njemu dobila samo od novinara. Najavila je da će Ministarstvo detaljno proučiti izvješće i nakon toga odgovoriti toj američkoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, ali i hrvatskoj i svjetskoj javnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su i neke druge međunarodne organizacije imale kritike na hrvatsko pravosuđe, među ostalim i predsjednik Haškog suda i glavna haška tužiteljica pred Vijećem sigurnosti, no da u njihovim izvješćima nije bilo ocjena kao u izvješću HRW-a.

Ta američka organizacija kao primjer koji pokazuje općenite mane hrvatskog pravosuđa u progonu ratnih zločina navodi suđenje 78-godišnjoj Srpkinji Ivanki Savić iz Vukovara, koja je, kako tvrdi ta organizacija, bez stvarnih dokaza u siječnju ove godine nepravomoćno osuđena na 4,5 godina zatvora zbog ratnog zločina. Dva temeljna problema suđenja Ivanki Savić, kaže HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku, su pogrešna primjena hrvatskog i međunarodnog prava kao i etnička pristranost protiv nje kao Srpkinje.

Kao argument za nisku opću ocjenu standarda suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj HRW navodi kako je hrvatski Vrhovni sud u posljednje vrijeme poništio niz odluka županijskih sudova sa suđenja Hrvatima za ratne zločine koja su rezultirala ili oslobađanjem ili blagim kaznama te presude nekim Srbima i poslao slučajeve na ponovno suđenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara