ministrica pravosuđa O IZMJENAMA ZAKONA O SUDOVIMA

Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt najavila je danas u Osijeku kako će na idućoj sjednici Vlade raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, kako bi opterećeniji sudovi mogli ustupati predmete manje opterećenima. L

U osječkom Županijskom sudu na sastanku s predsjednikom suda Ninoslavom Ljubojevićem i suradnicima ministrica Vesna Škare-Ožbolt je kazala kako bi to bio prvi korak k bržem rješavanju zaostalih sudskih predmeta, kojih u Hrvatskoj ima više od milijun i pol.

U razgovoru s novinarima ministrica je istaknula kako je "pravosuđe prioritet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju te da je povjerenje u pravosudni sustav nešto što u građana treba apsolutno ojačati".

Dodala je kako se broj sudaca u sudovima više neće povećavati jer se, kako smatra, "došlo do granice koja premašuje kriterije Europske unije". Napomenula je da treba pronaći način da se suci usredotoče na sam predmet, a da ostale administrativne poslove, koje su do sada morali obavljati, prepuste sudskim savjetnicima i suradnicima, čiji će se broj povećavati, kako bi za tri do pet godina zaostali predmeti bili riješeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit o novim haaškim optužnicama Škare-Ožbolt je odgovorila kako "za sada nema haaških optužnica", ocijenivši da je dosadašnja suradnja s haaškim sudom općenito bila "iznimno dobra" te da će se "u najvećoj mogućoj mjeri svesti na pravna pitanja, a da politiku treba staviti na stranu".

Nakon sastanka u Županijskom sudu ministrica, kojoj je to prvi radni posjet od kada je preuzela dužnost, posjetit će osječki Okružni zatvor i sa zatvorskim vlastima razgovarati o uvjetima u kojima radi ta ustanova.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara