Ministrica pravosuđa predstavila novi način rada zagrebačke gruntovnice

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt predstavila je danas u atriju zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda novi način rada osuvremenjene zagrebačke gruntovnice.

Suvremena oprema i nov način rada u gruntovnici trebali bi odgovoriti potrebama Zagreba i osigurati kvalitete radne rezultate u budućnosti, istaknuto je.

Ministrica pravosuđa kazala je da je ove godine reforma zemljišnih knjiga "konačno krenula s mrtve točke" te da hrvatske gruntovnice po prvi puta bilježe pozitivne promjene. Dodala je da su zadnja četiri mjeseca zaostatci u rješavanju zemljišnoknjižnih predmeta smanjeni za 25 tisuća, dok se pozitivan trend bilježi u svih 19 gruntovnica u kojima se nalazi 90 posto neriješenih predmeta.

Najbolji rezultati postignuti su u zagrebačkoj gruntovnici, gdje je više od 40 posto od svih neriješenih predmeta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica je kazala da je gruntovnica modernizirana kako bi bila što kvalitetniji servis građanima kojima će se dolazak do potrebnih dokumenata olakšati novom organizacijom radnog vremena, uvođenjem info pultova i sustavom elektronskog pozivanja stranaka.

Najavila je kako će se od početka sljedeće godine svi izvadci izdavati u elektronskom obliku, dodajući da je krajnji cilj reforme uspostava digitalnog registra zemljišnoknjižnih podataka koji će biti umreženi s katastarskim podacima te da će Hrvatska potpuno uređene zemljišne knjige imati do 2007.

Projekt modernizacije zemljišnih knjiga vrijedan je oko 36 milijuna eura. Najveći dio, 26 milijuna, namaknut je zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, dok je ostatak novca osiguran iz državnog proračuna i donacija svjetske banke.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara