Ministrica pravosuđa s predsjednikom ICTY-a Meronom i hrvatskim pritvorenicima

HRVATSKA ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt sastala se u četvrtak s predsjednikom Haškog suda (ICTY) Theodorom Meronom, kojeg je izvijestila o koracima koji su poduzeti u prilagodbi hrvatskog zakonodavstva i stvaranju organizacijskih uvjeta za preuzimanje predmeta ICTY-a, te o izvješću OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj.

"Upoznala sam predsjednika suda sa svim aktivnostima koje su poduzete na prilagodbi zakonodavstva, sa stručnim seminarima koje smo počeli provoditi i s najnovijim izviješćem OESS-a o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj, koje je potvrdilo našu spremnost za preuzimanje predmeta ICTY-a", kazala je ministrica Škare Ožbolt nakon sastanka s Meronom u sjedištu Haškog suda.

Ocijenivši sastanak korisnim, ona je naglasila kako Pravilnik o postupku i dokazima ICTY-a predviđa da Tužiteljstvo podnese zahtjev za prebacivanje predmeta, no da "konačnu odluku donosi sud".

Tužiteljstvo ICTY-a je 27. svibnja podnijelo zahtjev za objedinjavanje optužnica protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija optuženih za ratne zločine u operaciji Medački džep, naznačivši namjeru da, nakon odluke o objedinjavanju, predloži sudu prepuštanje tog predmeta Hrvatskoj.

Hrvatska ministrica je kazala da na sastanku s Meronom nije bilo riječi o tom ili drugim konkretnim predmetima koji bi, u skladu sa strategijom dovršetka rada ICTY-a, mogli biti prepušteni hrvatskim sudovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Škare Ožbolt u četvrtak se sastala i s tajnikom ICTY-a Hansom Holthuisom, a dan ranije i s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte s kojima je također razgovarala o prepuštanju dijela predmeta ICTY-a hrvatskim sudovima i drugim segmentima suradnje Hrvatske i Haškog suda. U hrvatskom izaslanstvo koje je danas završilo radni posjet Haškom sudu, bili su i pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je s dužnosnicima Tužiteljstva razgovarao o mjerama koje se poduzimaju na rješavanju slučaja generala Ante Gotovine, koji je u bijegu gotovo tri godine, o razmjeni dokumenata i drugim pitanjima.

Ministrica Škare Ožbolt danas prijepodne je posjetila pritvor ICTY-a u Scheveningenu, gdje je razgovarala s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, koji su opovrgli pisanje hrvatskog tiska o njihovoj navodnoj svađi, a sastala se i s generalom Tihomirom Blaškićem i šestoricom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, koji su se u travnju dobrovoljno predali Haškom sudu

"Mogu reći da ne odgovaraju istini napisi o Čermaku i Markaču. Oni se nisu svađali i jako ih je naljutilo što se piše o nečemu što se nije dogodilo. Na razgovor su došli zajedno i bili su dobro raspoloženi", rekla je Škare Ožbolt.

Prema pisanju tjednika Globus, Čermak je inicirao svađu ogorčen zbog načina na koji je Markač iznio svoju obranu u nedavnom razgovoru s istražiteljima i optuživši ga da im je predao dokumente koji otežavaju njegovu obranu.

Za generala Blaškića, ministrica je kazala kako se u razgovoru s njim uvjerila da je dobro, a šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Čorić, Berislav Pušić, te generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, u razgovoru su izrazili želju da se ubrza postupak prema njihovim zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu, za koje je hrvatska Vlada ranije dala pisana jamstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara