MINISTRICA PRAVOSUĐA S PREDSTAVNICIMA AMERIČKE ODVJETNIČKE KOMORE

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas u razgovoru s predstavnicima Inicijative za centralnu Europu i Euroaziju Američke odvjetničke komore (ABA/CEELI) da će se u okviru pravosudne reforme uvesti glasnogovornici sudova i otvoriti Pravosudna akademija koja bi trebala početi s radom iduće godine.

Na sastanku s izvršnom direktoricom ABA/CEELI Elezabeth Anderson, direktorom programa za srednju Europu Robertom Leventhalom i direktorom programa u Hrvatskoj Ericom T. Fryaom, ministrica je ocijenila da se pravosudni sustav mora prilagoditi zahtjevima koje nameću suvremeni trendovi, kako u pitanju stručnih znanja tako i u odnosu prema građanima i javnosti, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministrica je najavila da će Centar za stručno usavršavanje sudaca prerasti u Pravosudnu akademiju na kojoj bi suci mogli stjecati praktična znanja na pojedinim područjima prava. Akademija bi bila usmjerena na praktična znanja, a njeno završavanje bilo bi preduvjet za napredovanje u sudačkoj karijeri.

Predstavnici ABA/CEELI pozdravili su tu inicijativu Ministarstva pravosuđa i ponudili svoju pomoć za njezinu provedbu, kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razgovoru se razmatrala i suradnja Ministarstva i ABA/CEELI oko uspostave i provedbe antikorupcijske strategije.

Ministrica je istakla da Nacionalni program za borbu protiv korupcije nije postigao očekivani rezultat, te da treba razmotriti unapređenje antikorupcijske politike.

ABA/CEELI dosad je sudjelovala u brojnim projektima reforme pravosuđa u Hrvatskoj, kao što su projekti stručnog usavršavanja sudaca i izrada Kodeksa sudačke etike.

(Hina) xpp yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara