Ministrica pravosuđa zadovoljna radom suda u Puli

MINISTRICA pravosuđa Ingrid AntičevićMarinović danas se u Puli sastala s predsjednikom pulskoga Županijskog suda Aldom Radolovićem te sucima i predsjednicima sudova u Istarskoj županiji s kojima je razgovarala o radu suda u prvih šest mjeseci ove godine te o sudskoj reformi.

Po riječima predsjednika Županijskog suda Alda Radolovića za godinu dana taj bi sud trebao postati ažuran i predmete rješavati u roku od šest mjeseci. Dodao je kako je brojka riješenih predmeta po sucu Županijskog suda 2001. bila 395, a 2002. 474 predmeta, dok je državni prosjek 301 predmet.

Ministrica Antičević-Marinović izrazila je zadovoljstvo radom Županijskog suda, ocijenivši kako je kadrovska popunjenost ubrzala rješavanje predmeta. Ovogodišnjim osiguranjem novca za pravosuđe počeli su se uređivati radni uvjeti sudaca, a ubrzo se očekuje, kako je rekla, potpuna informatizacija sudstva te, zahvaljujući novom zakonu, i ubrzanje parničkog postupka.

"Sudski postupak ubrzat će se i prebacivanjem nasljednih i zemljišnih predmeta u ovlast javnog bilježnika te primjenom kaznenog zakona kojim se rasterećuje pravosuđe", napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući sudski postupak koji se već duže vrijeme vodi protiv bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, Radolović je kazao kako će inzistirati da se do kraja primijeni zakon, dok same odluke, kako je rekao, donosi Sudsko vijeće. "Sudska uprava i ja osobno Sudskom vijeću smo omogućili sve uvjete rada. Učinit ću sve da se održi kontinuitet glavne rasprave, a ako unatoč primjeni zakona to ne bude moguće, onda tu nije kriv sud", dodao je Radolović.

Na pitanje kako komentira poziv istarskog župana Ivana Jakovčića da se državna tijela, posebice odvjetništvo i pravosuđe, pozabave prijepornom prodajom zemljišta u Istri, ministrica Antičević-Marinović je odgovorila kako se to uglavnom odnosilo na državno odvjetništvo. "Ako postoje takve prijave, moraju se ispitati te bude li elemenata za progon, postupit će se po zakonu. Država mora omogućiti da pravosuđe bude sposobno procesuirati i najosjetljivije predmete", rekla je ministrica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara