Ministrica Škare-Ožbolt: I Haški sud uvjerit ćemo u spremnost hrvatskog pravosuđa

UVJERILI smo Tužiteljstvo, a uvjerit ćemo i Haški sud, da je hrvatsko pravosuđe spremno preuzeti procese protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca, kazala je danas u Hrvatskom saboru ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Škare-Ožbolt je to kazala tijekom saborske rasprave o odnosima Hrvatske i Haškog suda, govoreći o odluci Suda da ne prihvati namjeru Tužiteljstva da Norac iskaz haškim istražiteljima dade u Hrvatskoj.

Norac će, 8. srpnja, morati u Haag, a Sud će tek potom odlučiti o spajanju predmeta protiv dvojice generala, optuženih za zločine u Medačkom džepu, i njihovu prepuštanju hrvatskim sudovima, pojasnila je Škare Ožbolt.

Naglasila je da je Vlada, odmah po preuzimanju dužnosti, izrazila jasnu namjeru da suradnju s Haagom ne provodi na političkoj, nego isključivo na pravnoj osnovi.

Vlada je i obrani generala Ante Gotovine predala tražene dokumente, čime je jasno pokazala da poštuje volju hrvatskih sudova, a otvoreni pristup suradnji s Haagom rezultirao je dobrovoljnoj predaji svih osumnjičenih haškom sudu, kazala je ministrica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je tako pokazala da poštuje njihovu čast i dostojanstvo, te ulogu u Domovinskom ratu", uvjerena je Škare-Ožbolt.

Ministrica je, kao i premijer Ivo Sanader, opetovala da je suradnja s Haškim sudom neupitna, ali da tu suradnju ne isključuje pobijanje neprihvatljivih političkih kvalifikacija iz haških optužnica, koje govore o etničkom čišćenju Srba i agresiji Hrvatske na BiH.

Raspravu o suradnji Hrvatske s Haškim sudom Sabor će nastaviti nakon uobičajene podnevne stanke.

(Hina) xibob/xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara