Ministrica turizma posjetila Šibensko-kninsku županiju

MINISTRICA turizma Pave Župan-Rusković izjavila je danas šibenskokninskim turističkim djelatnicima kako "na žalost nema nikakvih mogućnosti za naknadu ratnih šteta turizmu i gospodarstvu uopće osim ako Hrvatska dobije ratnu odštetu".

"U tom slučaju bit će plaćene ratne štete i svim poduzećima koja su ih pretrpjela", kazala je ministrica na sastanku sa županijskim turističkim dužnosnicima te gradonačelnicima i načelnicima turističkih gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji.

Na sastanku su bili i predstavnici većih turističkih poduzeća i marina, visokoškolskih turističkih ustanova, nacionalnih parkova "Krke" i "Kornata".

Ministrica je kazala da državni proračun još ne može podnijeti uvođenje drukčijih stopa PDV-a u turizmu te kako će predložiti da se dvije drukčije stope PDV-a pripreme za primjenu 2005., s tim da bi PDV za hotele trebao biti šest posto".

Župan-Rusković je upozorila na loše kreditiranje razvoja turizma zbog tržišnog ponašanja privatiziranih banaka te na sporo privatiziranje turističkih poduzeća "koje uopće nije onakvo kakvo bi trebalo biti". Upozorila je i na sporo uplaćivanje boravišne pristojbe te na odugovlačenje s donošenjem zakona o ugostiteljskim uslugama i turističkoj djelatnosti kojima se "opiru različite interesne grupe i lobiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministrica je prigovorila i domaćinima zbog zapuštenih prilaza turističkim mjestima, loše i uništene prometne i turističke signalizacije, a posebno je bila stroga u ocjeni opsežnih građevnih radova na početku turističke sezone.

"Naša glavna turistička prednost", kazala je, "još uvijek su očuvana obala i otoci. Zbog toga smo europski turistički hit. No, bojim se da prekomjernom te graditeljski i prostorno neprihvatljivom gradnjom siječemo granu na kojoj sjedimo. Prijeti nam opasnost od uništenja prirodnih bogatstava prekomjernom gradnjom, a tada više nećemo biti privlačni turistima", rekla je.

Ministrica se posebno osvrnula na stanje u primoštenskoj općini jer lokalna vlast ne surađuje s privatnim vlasnicima turističkog poduzeća "Primošten".

"Privatizacija je jedini način obnove starih i gradnje novih turističkih kapaciteta. No napretka nema bez suradnje lokalne samouprave i privatnog sektora. Svađe, nadmudrivanja i prijetnje nisu dobre ni za koga, a nastala šteta prelazi lokalne okvire", rekla je. Također je ocijenila nelogičnim i neprihvatljivim da se hotelima uz more uskrate koncesije na plaže. "Plaže će na natječaj, a dobit će ih najbolji ponuđač", rekla je.

Kratko je prokomentirala i zbivanja u "Solarisu" i zarazu salmonelom njegovih gostiju. "To što se dogodilo u Solarisu nije dobro bez obzira na to tko je kriv. To nikako nije trebalo i bez obzira na okolnosti odgovoran je isključivo ljudski čimbenik. Zato očekujem da krivci snose posljedice", kazala je ministrica. Upravi "Solarisa" preporučila je da odšteti zaražene turiste te da im ponudi besplatne sedmodnevne boravke zbog neugodnosti.

Ministrica je posjetila i etnoambijentalni kompleks "Jurlinovi dvori" u Dragama u primoštenskom zaleđu, koji vodi župnik don Stipe Perkov. Tamo je bila gost na predstavljanju knjige "Iskon - Jurlinovi dvori", a zatim je razgledala izložbu proizvoda uspješnih šibenskih vinara i maslinara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara