Ministrica Vučković bit će ispitana zbog Josipe Rimac. Evo što kaže o slučaju

Ministrica Vučković bit će ispitana zbog Josipe Rimac. Evo što kaže o slučaju
Na fotografiji Josipa Rimac, Marija Vučković i Ružica Njavro Foto: Privatni album/Facebook

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković za Dubrovački je dnevnik komentirala situaciju vezanu uz Josipu Rimac u kojoj je USKOK najavio i ispitivanje nje same zbog eventualnih pritisaka. Šefica njenog kabineta i prijateljica Ružica Njavro nalazi se zajedno s Josipom Rimac u pritvoru.

"Strana mi je i neprihvatljiva korupcija, pogodovanje i trgovina interesom. U konkretnom slučaju istražni postupak je u tijeku i ne mogu govoriti o detaljima cijelog slučaja", kazala je Vučković za Dubrovački dnevnik.

"Savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstava"

"Tijekom izrade svih programa, dokumenata, natječaja i propisa u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede savjetujem se sa suradnicima i članovima povjerenstva za izradu dokumenta. I šira stručna javnost i zainteresirane osobe mogu i smiju davati različite prijedloge.

Na Ministarstvu je da osnovni nacrt pokuša nadograditi valjanim prijedlozima, a otkloni one koji bi umanjili kvalitetu dokumenta. Uredbu o zakupu šumskog zemljišta smo odlučili izmijeniti jer prethodna uredba i pripadajući pravilnici jednostavno ne daju očekivane rezultate.

Naime, problem krških pašnjaka zbog kojih se radi na ovim dokumentima posljednjih godina nastao je 2014. i 2015. godine mogućnošću upisa velikih površina šumskog zemljišta u ARKOD bez zakonitog posjeda.

Poticaje koji su se pri tome ostvarivali nije pratio odgovarajući rast poljoprivredne stočarske proizvodnje", komentirala je Vučković izmjenu Uredbe.

"Ovom Uredbom se nije mijenjao odnos prihvatljivih hektara i uvjetnih grla niti su se povećavale moguće površine za zakup kako se to spominje zbog potencijalnog utjecaja i pogodovanja.

Također, dulje vrijeme postizanja uvjetima je omogućeno samo onim mladim poljoprivrednicima koji će takve prioritete postizati uzgojem iz vlastitog stada umjesto uvoznom komponentom što se smatra velikom potrebom hrvatskog stočarstva.

Međutim, prioritet u dobivanju zakupa imaju posjednik stoke i domicilno stanovništvo.

S obzirom na veliki interes koji je uredba izazivala, o svakom prijedlogu se vrlo ozbiljno i detaljno razgovaralo te su se razmatrali potencijali učinci", ustvrdila je Vučković.

O promjeni pravilnika o dobivanju poticaja

"Taj pravilnik se nedavno promijenio samo zato što smo smanjili poticaje za ekološke nasade oraha, nikako da bismo nešto povećali.

On ne pogoduje posebnim skupinama, ne omogućuje nekakvo povećanje poticaja i neograničene površine za zakup. Naprotiv, riječ je o razvojnoj podlozi za krške pašnjake i iseljene krajeve Hrvatske za koje je ova djelatnost jedna od osnovnih mogućnosti zadržavanja stanovništva uz stvaranje posebnih autohtonih proizvoda. Iznimno mi je žao što je u ovom kontekstu Uredba dijelom kontaminirana, no to ne utječe na moj stav da smo izradili dobar, jasan i provediv dokument", zaključila je Vučković.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara