Mini-summit u Bruxellesu: Rim strahuje od nove europske podjele

Na minieuropskom summitu Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga posvećenom obrambenim pitanjima, što će se održati u utorak u Bruxellesu, mogla bi ponovno doći do izražaja europska "podijeljenost", izjavio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, a belgijski premijer Guy Verhofstadt kazao da taj summit ni u kojem slučaju "nije usmjeren protiv NATO-a ili Amerikanaca".

Ako se u Bruxellesu, "uspije ostvariti začetak pojačane suradnje kada je riječ o politici obrane, ja ću na to gledati vrlo kritički", kazao je Frattini za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Hipotetski pojačanu suradnju u obrambenoj politici mogu vidjeti samo uz sudjelovanje Velike Britanije kao prve europske vojne sile", ocijenio je, dodavši kako bi mini-summit u Bruxellesu mogao pobuditi dojam da se unutar EU-a želi stvoriti "mikro-teritorij", koji bi isključio druge zemlje članice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, belgijski premijer Guy Verhofstadt, u ponedjeljak je za belgijski list Soir izjavio kako mini-summit o europskoj obrani "nije usmjeren protiv NATO-a ili Amerikanaca". On drži da je "zajednička vanjska politika nemoguća unutar EU-a ako nema povezanog obrambenog sredstva".

Europski bi čelnici u utorak u Bruxellesu trebali raspravljati o trima glavnim točkama dnevnog reda: konceptu europske obrane i njezinu odnosu prema NATO-u, o nizu konkretnih etapa koje bi određenom broju zemalja članica omogućile da preuzmu inicijativu, a da zbog toga ne budu izložene vetu njihovih partnera te o pozivu drugim zemljama na suradnju, jer je zamišljeno da projekt bude ostvaren na temelju otvorene suradnje.

"Dakle, nije riječ o nekom malom zatvorenom klubu", kazao je Verhofstadt, dodavši kako bi želio da u radu mini-summita sudjeluje i Velika Britanija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara