Mirko Graorac prema međudržavnom sporazumu preseljen u banjolučki zatvor

MIRKO GRAORAC, osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u srpskom logoru na Manjači, 11. je travnja iz zatvora u Lepoglavi preseljen u banjolučki zatvor, potvrđeno je danas iz Uprave za međunarodnu suradnju Ministarstva pravosuđa.

Postupak za nastavak izdražavanja kazne zatvora u drugoj državi proveden je na temelju Sporazuma između hrvatske Vlade, te vlada Bosne i Hercegovine i Federacije BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka, potpisanom u Splitu 1996. godine.

Ministarstvo pravosuđa je 20. siječnja ove godine od Ministarstva za civilne poslove i komunikaciju BiH, odnosno Ministarstva pravde Republike Srpske, zaprimio molbu da se Graorcu dopusti izdržavanje zatvorske kazne u banjolučkom zatvoru.

Molba se temeljila na presudi Okružnog suda u Banjoj Luci od srpnja prošle godine, o potvrđivanju već izrečene kazne Graorcu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Graorac je, naime, 1996. na splitskom Županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora, sa zaštitnom mjerom protjerivanja iz Hrvatske nakon odsluženja kazne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud je 2000. na ponovljenom suđenju Graorca osudio na 15 godina zatvora bez izricanja zaštitne mjere.

Ministarstvo pravosuđa je molbi udovoljilo 30. siječnja ove godine, jer se postupak transfera radi izdržavanja kazne iz Lepoglave u Banju Luku osim na Sporazumu, temelji i na Konvenciji Vijeća Europe o transferu zatvorenika, koji je Hrvatska ratificirala u studenom 1996.

Prema odredbama međudržavnog sporazuma, država presuđenja (Hrvatska) ponovno bi stekla pravo na izvršenje kazne ako osuđenik izbjegne izvršenje kazne u državi u koju je preseljen.

Postupak preseljenja Graorca iz zatvora u Hrvatskoj u zatvor u Republici Srpskoj proveden je posredovanjem Interpola.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara