mirko mirković imenovan počasnim članom švedskog pen-a

Hrvatski PEN centar priopćio je danas da je njihov dugogodišnji član Mirko Mirković imenovan počasnim članom Švedskog PENa.

U priopćenju Hrvatskog PEN centra navodi se da je vijest o Mirkovićevu imenovanju objavljena u švedskim medijima jučer, na Mirkovićev devedeseti rođendan.

U obrazloženju švedskog PEN-a ističe se kako Mirkovićev dugi život oslikava dramatičnu i često tragičnu povijest Europe, a počasnim članom proglašen je u znak zahvalnosti za neprestanu privrženost i odanost najvišim idealima slobode.

Švedski PEN jedan je od najstarijih PEN klubova u sklopu Međunarodne udruge pisaca PEN International, koji je, kao i Hrvatski PEN centar, osnovan dvadesetih godina prošlog stoljeća, stoji u priopćenju kojega je potpisala predsjednica Hrvatskog PEN centra Sibila Petlevska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne promijenivši mjesto boravka Mirković je živio u četiri različite države, Hasburškoj monarhiji, Kraljevini Jugoslaviji, Titovoj Jugoslaviji, a sada je građanin Republike Hrvatske.

Njegovo zatvorsko iskustvo svjedoči tragediju sudbine europskog intelektualca koji je više puta zatvaran kako u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, tako i u vrijeme Titova režima. Ista izjava - nema demokracije - odvela je Mirkovića prvo na Goli otok, a potom na prisilni "dobrovoljni rad". Hod po mukama sa zatvorima i logorima kao postajama, obilježio je sudbinu istaknutog intelektualca koji je u svim represivnim režimima vlasti nosio etiketu "neprijatelja države", stoji u priopćenju hrvatskog PEN centra.

(Hina) pp/ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara