Miro Kovač: Šokiran sam šovinističkom izjavom Vesne Pusić, to je govor mržnje

Miro Kovač: Šokiran sam šovinističkom izjavom Vesne Pusić, to je govor mržnje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OSIM o sukobu Plenkovića i Grmoje, raspravlja se i o povjerenstvu koje je trebalo pratiti napredak Srbije u rješavanju pitanja s Hrvatskom, a čiji je nerad Grmoja spočitnuo Plenkoviću u burnoj raspravi prije incidenta koji je gotovo prerastao u fizički. 

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je u Novom danu N1 televiziji rekla da "to povjerenstvo nikad nije postojalo jer nema razloga da postoji. Miro Kovač, ili netko te 2016., ga je pokrenuo isključivo da bi pokazao da je veći Hrvat i veći srbomrzac od svojih prethodnika".

U programu N1 kasnije je izjavu Vesne Pusić komentirao bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač. 

Kovač: Šokiran sam, to je govor mržnje

"Moram reći da sam šokiran izjavom gospođe Pusić, ovo je jedna šovinistička izjava, govor mržnje. I nije logična, ispada da je i ona bila srbomrzac, sve skupa je to tužna epizoda osobe koja se predstavlja kao tolerantna političara, a ima šovinističke izjave. Radi se o prikrivanju neefikasnosti dok je bila potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova jer na ovoj temi nije baš ništa napravila. Bilo je čak kolega u SDP-u, poput Orsata Miljenića, koji su upozoravali da tu treba uvesti neke kriterije, ona je, koliko znam, bila protiv toga", rekao je Miro Kovač.

Kaže da su, dolaskom na vlast, "zatekli nulu kad je riječ o kriterijima za Srbiju na putu u EU".

"Mi smo morali ponovno ugraditi mjere. Drago mi je da danas čitam pohvale na račun toga. Ugradili smo kriterije i sad ih Srbija mora ispuniti - traženje nestalih, suradnja s haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti nad ratnim zločinima... Žao mi je da u tome nije bilo većeg angažmana gospođe Pusić. Još jednom ću reći da je njena izjava skandalozna. Na ovaj način se spušta na nivo najprizemnijih manipulatora u Hrvatskoj. Takvu etiketu dodijeliti nekome iz čistog hira i frustracije smatram da je sramota za gospođu Pusić, a time i hrvatsku politiku. Ona je ipak predstavnica 'političke elite', tako se barem predstavlja", kazao je Kovač.

Povjerenstvo je, kaže, osnovano na njegov prijedlog kao ministra, a odlukom predsjednika vlade Tihomira Oreškovića.

"U tom trenutku je bilo važno imati jedan efikasan mehanizam za praćenje tih obaveza koje je Srbija preuzela kad je otvorila poglavlje 23. Odlučili smo napraviti povjerenstvo kako bismo te ključne stvari još bolje pratili", kazao je Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara