Birokrati iz Mirovinskog od tvrtke traže 20 kilograma dokumentacije

Birokrati iz Mirovinskog od tvrtke traže 20 kilograma dokumentacije

Foto: 123rf / Index

IAKO se državna administracija hvali informatizacijom, digitalizacijom, uvođenjem raznih sustava putem koji se sve može obaviti "klikom miša", u praksi funkcioniraju kao da smo još uvijek u 19. stoljeću.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od jedne tvrtke, čiji su podaci poznati Indexu, zatražio je dostavu dokumentacije o zaposlenima za čak 12 godina unazad.

HZMO traži dostavu 20 kilograma dokumentacije

Traže da im se "radi kontrole" fizički dostave platne liste, rekapitulacije plaća i podaci o bolovanjima od početka 2004. godine pa do kraja 2015., iako bi država administracija sve te podatke trebala imati u svojim bazama.

 


"Zgroženi smo cijelom situacijom budući da nekoliko godina unatrag uvođenjem R-Sm obrazaca, JOPPD izvještaja i svih mogućih podataka koje poslodavci moraju dostavljati Poreznoj i HZMO preko e-sustava za sve moguće isplate po svakom OIB-u, a sada traže da se fizički dostavi 20 kilograma dokumentacije i popunjene rekapitulacije kao i prije 20 godina! Čemu propaganda da su svi podaci elektronski obrađeni? Na koji server ili planetu putuju ti podaci koje knjigovođe neumorno šalju 'u roku od 24 sata'? Gdje smo mi to? Ovo nije Europa, ovo je crna rupa!", kažu nam iz tvrtke.
 

 

HZMO: Sve je u skladu s Pravilnikom

Za pojašnjenje ove situacije zamolili smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Oni ne vide ništa sporno jer je sve "prema Pravilniku". Kažu da se radi o kontroli podataka koja je u njihovoj nadležnosti, neovisno o razmjeni podataka između povezanih institucija.

"Zavod provodi postupak kontrole u skladu s odredbama Pravilnika o postupku i načinu kontrole podataka o kojima ovise prava iz mirovinskog osiguranja ('Narodne novine',broj: 43/2014 ) – u daljnjem tekstu Pravilnik i to uvidom u podatke u evidencijama Zavoda, poslovne knjige i financijsku dokumentaciju propisanu posebnim propisima, evidencije Porezne uprave, evidencije Središ­nje­g re­gistra osiguranika (REGOS), evidencije o osiguranicima koje je obveznik dužan voditi te druge evidencije u skladu s člankom 5. Pravilnika.

Rekapitulacija podataka iz članka 7. stavka 1. točke 1. Pravilnika sastavni je dio postupka kontrole i obveznik ju je dužan popuniti za svaku godinu kontrole. Napominjemo da se radi o kontroli podataka na osnovu kojih se ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja a koja je u nadležnosti Zavoda neovisno o razmjeni podataka između povezanih institucija. Kontrola se obavlja u pravilu u prostorijama obveznika a iznimno u prostorijama Zavoda", navodi se u odgovoru HZMO-a.

Ako znate za slične slučajeve nesposobne birokracije, javite nam ih na uhljebi@index.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara